IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota напълно разкри електрическия Cruiser

Компактният модел е създаден в Европа и може да получи сериен вариант

През декември миналата година Toyota показа 15 концептуални модела, които трябваше да демонстрират електрческото бъдещето на марката, както и това на Lexus. Тогава японците се ограничиха с информацията за тези модели, но един от тях – EV SUV Compact Cruiser, само преди дни спечели наградата за най-добър дизайн за 2022 г. в категория „концептуално превозно средство“ на изданието Car Design Award.


Toyota Compact Cruiser EV


В чест на успеха Toyota показа нови снимки и компютърни изображения на високопроходимия автомобил. Той е дело на центъра за разработки на Toyota Europe Design (ED2) в Ница (Франция), като ясно препраща към някои модели на японския производител от миналото.

Дизайнерите на компанията са черпили вдъхновение от от първото поколение на Land Cruiser и от офроуд-наследството на компанията, тъй като концепцията има много прилики с ретро-футуристичния FJ Cruiser. Електромобилът повече прилича на еволюция на Toyota F4-X от 2017 г. с новите LED-фарове, напомнящи на модела J80, и по-чисти линии.


Toyota Compact Cruiser EV


Прототипът разполага с има солиден просвет, обикновени колела, практичен пластмасов бодикит по периметъра и малки надвеси. Върху всъдехода е поставен специален багажник за сноуборд, отстрани има стълба, а дъното е покрито със стоманени листове.

От Toyota посочват, че целевата аудитория на Compact Cruiser EV са младите градски жители, които обичат дейности на открито и активен начин на живот. В компанията са убедени, че подобен автомобил би се харесал на потребителите, като негови основни конкуренти на пазара ще бъдат разработваният в момента малък SUV на Jeep, както и електрическа версия на следващото Suzuki Jimny.


Още снимки на концептуалния всъдеход на ток - вижте в галерията:


Засега липсват каквито и да е технически данни за концепцията, но се знае, че ако електрическият SUV стане сериен модел, той ще бъде разработен на платформата eTNGA. А постигането на задвижване на четирите колела може да стане само с два електромотора.


0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Е така де, има 15 концепта на електрически автомобили и нито един по пътищата или при дилърите да си го купиш.Ти на това ли му викаш имане на електрически автомобили Toyota?То картинки всеки може да има, а руснаците са най-добри на този терен, но при първия опит на Toyota да пусне на пазара само 10 хиляди броя от първия си модел електромобили, се оказа че не могат да намерят толкова "много" батерии от един доставчик и го произвеждат с батерии от два различни производителя.
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #3 Хайде отиди си я купи тази електрическа кола на Тойотка. Давам ти 200 хл. лв и искам до 1 седмица да се върнеш с подписан договор с дилъра.
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    Топ експерти, вие виждали ли сте някога изобщо FJ, Land Cruiser?
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    Не бе то Тойота няма ел.коли според германафилите в БеГей
  • #2
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Като гледам, най-вече са черпили "вдъхновение" от новия Дефендър, точно както първият ЛК е бил "вдъхновен" от Джийп. Разбира се, направили са дизайна доста по-уродлив с множество безсмислени дизайнерски елементи.
  • #1
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Отпред изглежда долу горе добре. Дизайна е свеж. Но като цяло има и някой недостатъци. Големите закрити части в задната част на прозорците значително ще влошат видимостта. Тези големи джанти с ниско профилни гуми пък изобщо нямат място в такъв тип кола. Джантите за джип трябва да са 15 или 16 цола с балонни офроуд гуми. Калниците обаче изглеждат малки и не е ясно какъв размер гуми ще съберат. Не е ясно и дали окачването изобщо ще става за офроуд и също дали ще може да гази в дълбока вода.