IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Китайският Google" представи кола-робот с изкуствен интелект

Производството на електрическия кросоувър JiDU Robo-01 стартира догодина (ВИДЕО)

Основаната от технологичния гигант Baidu и автомобилна концерн Geely компания JiDU представи първия си модел - електрическия кросоувър Robo-01. Той е пълен с усъвършенствани технологии, включително двоен лидарен автопилот, гласово управление, 3D-навигация и гласов асистент, който не се нуждае от достъп до външна база данни.


JIDU Robo-01


Стартъпът JiDU беше създаден през април миналата година от компанията Baidu (55%) и холдинга Geely (45%) с цел разработване и производство на „умни електрически превозни средства“. Той получи достъп до всички постижения на Baidu в областта на изкуствения интелект и мрежовите услуги, както и до платформата SEA, която струва на Geely 2,5 млрд долара.

Първият резултат от това сътрудничество е кросоувърът Robo-01, който демонстрира ново поколение автомобили в ерата Intelligent Car 3.0. Електрическият модел използва така наречените „активно деформируеми структури“, тоест елементи с различна степен на мобилност. Те включват прибиращи се лидари, контролирани от изкуствен интелект, повдигащо се задно крило ROBOWing, сгъваем U-образен волан, повдигащи се сателитни високоговорители и адаптивни облегалки за глава Zero Gravity.


JIDU Robo-01


Предните врати без рамки на Robo-01 се отварят нагоре, а задните врати – срещу посоката движение. Кросоувърът е в състояние да разпознава емоциите на собственика и да ги изразява с помощта на пикселизирани фарове с изкуствен интелект и външна система за гласово взаимодействие.

Вътре е инсталиран голям екран по цялата ширина на предния панел, който е захранван от платформата Snapdragon от 4-то поколение. По-фрапираща обаче е пълната липса на физически бутони. Автоматизираната система за управление Robo-01 използва отворената платформа Baidu Apollo с два чипа Nvidia Orin X и 31 сензора. В допълнение към двата лидара има 5 малки радара, 12 ултразвукови сензора и 12 камери.


Още снимки на кросоувъра с изкуствен интелект - вижте в галерията:


Електрониката автоматично се адаптира към един от трите сценария на шофиране - магистрала, град и паркинг. Той разпознава светофарите, избягва препятствия, а също така влиза и излиза от магистралата. Robo-01 разполага още с високоскоростна 5G-комуникация, C-V2X протокол за обмен на данни и актуализации по въздуха.

Създателите на автомобил твърдят, че той на 90% ще повтаря серийния вариант, който трябва да се появи на пазара догодина. Кросоувърът ще се сглобява в заводите на Geely.


Снимки и видео: Baidu

0 от 500