IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как бояджиите лъжат шофьорите

Ако майсторът ви каже, че колата ви ще е готова утре, то това е измама

Бизнесът с боядисване винаги е бил дълбоко интимен: всеки собственик на кола се опитва да намери "своя майстор", но не всеки успява. Номерът е, че боядисването на колата включва много операции - китосване, грундиране, налагане на боя, лакиране и полиране - и всичко това няма как да бъде евтино. В резултат на това много майстори, за да привлекат клиенти, опитват да прилагат разни трикове.


бояджия


Днес, когато цените на компонентите са се увеличили няколко пъти, цената за възстановяване на един детайл е надхвърлила всички разумни и неразумни граници. Мнозина търсят "по-евтино", а работилниците започват с "тарикатлъците". Прост пример е драскотина. Опитен сервиз веднага вижда дали е възможно да се отстрани дефектът чрез полиране или частта трябва да бъде боядисана. Клиентът обаче често чува само „нужда от боядисване“. А в много случаи тези неща се оправят само с пастиране и полиране и най-много лак.

Ако специалистът ви каже, че колата ви ще е готова утре, то тогава най-вероятно той няма да боядисва. В най-добрия случай говорим за полиране, което ще премахне драскотината, в най-лошия - за директна измама. Засегнатата част се пастира небрежно и бързо – и след това се залива с лак, в който се примесва малко боя за цвят. След това се изсушава и полира. Детайлът просто се матира и пръска с лак. Проблемът е, че след месец-два такъв лак ще започне да се отлепва на парчета.


боядисване


Дори боядисването с преливка, което значително спестява време и материали, се нуждае от много инвестиции: имате нужда от специален лак, който ви позволява да замаскирате „интервенцията“, трябва да закупите точният цвят боя и така нататък и така нататък. Няма чудеса, има само грешки, които по-късно ще трябва да поправите за своя сметка.

Ето защо е необходимо да взимате колата от бояджията само през светлата част на деня и само когато сте трезвен. Най-доброто нещо е да закъснеете с един ден, позволявайки на работата да „изстине“ и да приемете състоянието, което ще бъде в крайна сметка. Тогава можете да видите и оцените творението в целия му блясък.

0 от 500
  • #31
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Майстора ( преди 1 година )
    Много е просто. Отиваш искаш да ти бъде направено еди какво си казват ти Х-цена и точка . Все пак се извършва някакъв вид реконструкция на въпросното ..никой няма право да има очакване че ще се постигне по-добър резултат от колкото е било в магазина !По какъв начин ще бъде извършена реконструкцията е работа на оня дето е казал цената не на собственика/клиента !! Има си гаранция на извършената дейност която дава опция за рекламация в някакво бъдещо време ако се налага !! И край толкова е просто ...
  • #30
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Ха ха ( преди 1 година )
    Този който е писал статията хабер си няма от боядисване полиране .
  • #29
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абсурдно и невярно съдържание, далеч от елементарно познаване на материята за която е писано.
  • #28
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Мемфис ( преди 1 година )
    Аз по- некомпетентна статия от тази не съм чел,Значи за пръв път четеш този сайт!
  • #27
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Как едно смислено нещо не прочетох в тоз т.п сайт? Кой им плаща парите на тези некадърници?
  • #26
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Коректен ( преди 1 година )
    Пълни аджамийски глупости...
  • #25
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Петър Стоименов ( преди 1 година )
    Този който е писал статията грам не е в час как се случват нещата ако иска да заповяда ще му дам да ми покаже как се прави ...
  • #24
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Зелен ( преди 1 година )
    Никога,ама никога не ползвайте автобояджииските услуги на Автомотор Корпорация Пловдив!!
  • #23
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Старчок ( преди 1 година )
    Статията е пълна с технологични простотии. Не че и по - големи свинщини не се правят. Журналист пълни колонка, ползеайте консултант бре, лесно е.
  • #22
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Аутомедиягид ( преди 1 година )
    Доста постен материал. Това е адски дълга и деликатна тема. "Специален лак"?!В/у пастиран/полиран детайл да се боядисва?! Това трябва да е някой извънземен бояджия.Изписал съм хиляди страници на тази тема. Поне се информирайте малко преди да пускате такива слабоумни статии.Статия с нулево съдържание и нулева полза!