IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия въвежда специални камери за шофьорите, държащи смартфон

Тестови прототип вече работи на пътя и резултатите са притеснителни (ВИДЕО)

Властите в Германия въвеждат нова технология за камери, с които да следят дали шофьорите използват смартфони, докато са за волана. Официалните данни показват, че през 2021 г. в страната са регистрирани 1001 инцидента, причинени от разсейване на водача заради използването на мобилен телефон. И новата технология трябва да се пребори именно с този проблем, съобщават медиите в страната.


смартфон


„Чрез използването на новата камера очакваме допълнително повишаване на пътната безопасност. Използването на смартфон по време на движение се превръща във все по-голяма опасност и трябва бързо да се вземат мерки”, коментира министърът на вътрешните работи Роджър Левенц.

Според информациите, технологията работи по същия начин като обикновена камера за скорост, но вместо да снима регистрационния номер на автомобила, тя прави снимка през предното стъкло. Интелигентният софтуер сканира позицията на ръката на водача и дали той държи устройство. Подозрителни позиции на ръцете ще бъдат заснети, а снимката ще бъде оценявана от специално обучен персонал.



Първият тестови прототип на новата камера вече се използва по пътищата на провинция Рейнланд-Пфалц в Германия, като само за един час той е заснел 10 нарушители. Системата ще бъде въведена на 1 юни като част от тримесечен проект в Трир и Майнц, след което снимките ще бъдат изследвани и служителите ще решат дали да бъде разширена в други райони.

Предвидената глоба за провинилите се е 100 евро и отнемане на книжката. От полицията твърдят, че целта на програмата не е да се събират пари от шофьорите, а те да бъдат накарани да спрат да използват смартфоните си по време на движение.



В други части на света вече също използват камери, които да улавят хора, разсейващи се по време на шофиране. В Ню Саут Уелс (Австралия) такива устройства работят още от 2019 г., а по-късно те бяха въведени от полицията в Нидерландия, която досега беше единствената европейската страна, използваща тази технология. Германските власти уточняват, че камерата не разпознава лица и защитата на данните на шофьорите е сигурна.


0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    отрепки поколение Z ( преди 4 месеца )
    Малко по-възрастен съм от масовката пикльовци и ч***джии тук , затова ще кажа само Евала на германците - крайно време е. Всичките малки *** по пътя да почнат да си го отнасят за простодушието малоумно !
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    13-ти, на питай слушало, а патило. Във вестник може да ти пишат всичко, но дали е вярно, дали са го разбрали а може и да са го доукрасили е друга тема. Казвам ти опит и от това че живея в Германия и малко или много съм се интересувал. А ти вярвай вече на каквото искаш. Силно подозирам че, камерите за които говориш на металните конструкции за "Тол Колект" и да, няма отметки там.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    14-ти, значи може да си спокоен, че никога няма да те глобят.
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Аман Заман ( преди 1 година )
    Ами чувам, че и камери за ерекция щели да въвеждат.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    12-ти, значи вестника в който съм го чел лъжат, а не аз според това което пишеш. Все пак повече на вестника вярвам отколкото на твоите приказки. И това за магистралите не е винаги така. Там на мостовете залагат мобилни камери за дистанция и там няма отметки както на местата с камери върху метална конструкция над магистралата.
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    11-ти, по голяма глупост не бях чел скоро. Прав си за камерите за скорост и червено, но дистанция, не. В Германия, за дистанция се наблюдава учаастък от 500м, като на последните 150 има отметки където замерват и съответно снимат. Като има значение дали някой не ти е "влязал" на предниа номер и т.н. Заснема се на видео и след това се обработва. Прави се САМО на магистрали и се снима от мостове.
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Инфото не е вярно. В Мюнхен ги има тези камери от 3 години. Не зная дали са същите, но следят не само за ползване на телефон, но и за дистанция и превишена скорост разбира се. На повечето възлови кръстовища ги има. Намират се над самите светофари, които са умни и светва зелено на приближаващи се превозни средства от градския транспорт, както и на автомобили със специален режим. Светофарната уредба се контролира от контролен център и сигналите да се променят от оператор.
  • #9
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако си превключваш предавките ще се брои ли за нарушение
  • #8
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Автора първо да си погледне старият после да си намери работа а не да си изпива от пръстите идеите на едни хора дето са аляк и се чудят какво да правят вместо да гонят престъпниците,такива са и в Германия и навсякъде,точно в тази Германия щеше да ме затрие полицейска кола,разбиха се на магистралата в дъжд без да гонят никои първо се удряха в мантинелата два пъти после налетяха на моя камион да ме изблъскат от пътя аз го удържах на пътя,Абе има много професии излишни на този свят.
  • #7
    10 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тук ако сложат половината сте без книжки, изобщо ако не са ви двете ръце на волната колата не трябва да тръгва, също ако блеете някъде.