IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Любимецът на таксиджиите излиза в пенсия

Hyundai Sonata напуска пазара след 40 години на конвейера

Бизнес седанът Hyundai Sonata ще напусне пазара след 40 години на поточните линии, според актуална информация на порталаTheKoreanCarBlog. Актуалното осмо поколение на модела ще остане и последно в историята на автомобила, чиито предходни генерации станаха любими на българските таксиметрови шофьори заради здравината и издръжливостта си.


Hyundai Sonata


Корейският концерн Hyundai не планира наследник на седана и въобще не възнамерява да инвестира в създаването на нов седан с двигател с вътрешно горене, за сметка на работата върху перспективни електромобили. Официални представители на компанията са потвърдили, че разработка на Sonata девето поколение не се извършва и не се планира.

Журналистите от Южна Корея съобщават, че Sonata е станала жертва на стратегията за електрификация на Hyundai Motor. Според нея, до 2035 година цялата моделна гама на компанията трябва да се състои от електрически превозни средства. Но има и друга причина - ниските продажби на седана. В родината си моделът е по-слабо търсен от Kia K5 и дори от по-скъпия Grandeur.


Hyundai Sonata


Актуалното поколение Hyundai Sonata е на пазара от 2019 година и по данни на запознати скоро се планира негово освежаване. Вероятно жизненият му цикъл ще завърши през 2025 година или 40 лета след пускането на първата генерация на поточните линии през 1985 година. Това е и моделът с най-дълъг пазарен живот в досегашната история на марката, като до момента са лансирани над 9 милиона бройки.

Докато се очаква пенсионирането на модела, южнокорейският завод на Hyundai започна постепенно да прехвърля работници от поточната линия на Sonata към поточната линия за електрическия седан Ioniq 6. Последният най-вероятно ще бъде представен през лятото или есента, а производството му ще стартира в края на настоящата година.

0 от 500