IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чакането за нови Hyundai и Kia достигна до 18 месеца

Корейските производители „дължат“ на клиентите си над милион автомобила

Корейските компании Hyundai Motor и Kia продължават да изпитват сериозни производствени проблеми, свързани с последиците от пандемията и глобалния недостиг на електронни компоненти. През пролетта към тях се добавиха проблеми логистиката и така през март броят на автомобилите, които са платени, но не са доставени на клиенти, надхвърли общо един милион, съобщава The Korea Times.


Hyundai Kia


В края на миналата година „дългът“ на Kia само на вътрешния пазар е бил около 100 000 автомобила, но в началото на 2022 г. този брой се е увеличил до половин милион. Заедно с поръчаните автомобили от марката Hyundai количеството надхвърля милион, като предплатените превозни средства представляват 15% от общите продажби на Hyundai и Kia.

През миналата година корейските марки успяха да продадат 6,66 млн автомобила при планиран обем от 7,47 млн, като това се дължи на проблема с полупроводниците и нарушените доставки. Най-тежко е положението с хибридните Kia Sorento и Sportage, за които на някои пазари се чака до 1,5 години за доставка.

Купувачите на миниванана Carnival и седана K5 също трябва да бъдат подготвени за дълго чакане, защото при тези модели поръчката се изпълнява за около 11 месеца. Тези, които са предплатили електрическите Hyundai Ioniq 5 и Porter, както и кросоувърите Genesis GV60 и GV70, ще трябва да чакат повече от една година за колите.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Sorento ( преди 1 година )
    Поръчано дизелово Sorento Октомври 2022 г ще пристигне Октомври 2023г!
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Емил ( преди 2 години )
    #3-Травестит толкова си ***, че чак е страшно!
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Есента в Киа ми обещаваха, че поръчките идват за обичайните 3-4 месеца. Аз съм чувал, че в нормални условия не рядко пресрочват сроковете. Не ми се мисли сега. Макар че още тогава в стандартния срок за електрички беше 3 до 12 месеца. В крайна сметка поръчах Шкода и въпреки големия пожар дето имаха преди около месец трябваше да дойде за около 6 месеца, но се случи Украйна.
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За всички коли се чака, освен за тези които никой не ги купува и без това.
  • #2
    8 rate up comment 19 rate down comment
    Ще чакам, друг път ( преди 2 години )
    Абе и те са същите клозети, като немските! Нали цялото им ноу-хау и ръководни мениджъри си го взеха от Германистанския халифат! Разликата е, че там сглобката е от турски дюнерджии с китайски части, а при корейците от любители на печено кучешко с местни и къде ли не правени!!!
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Дошко прибирай се ***, пак ли си в интернет клуба в центъра на селото? Прибирай се бързо стига си фантазиа глупости, кой ще нахрани двете кокошки?