IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Москвич“ възкръсна - ще се прави в завода на Renault в Москва

Френският производител продаде активите си на местен научен институт

Марката „Москвич“ се завръща, като нейните модели ще се сглобяват в завода на Renault в Москва. Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин, след като стана ясно, че френският концерн прекратява дейността си на територията на Русия и продава активите си от АвтоВАЗ на Цeнтpaлния инcтитyт зa изcлeдвaнe и paзвитиe нa aвтoмoбилитe и двигaтeлитe (НАМИ). 


Москвич


„Чуждестранният собственик реши за закрие московския завод на Renault. Това е негово право, но ние не можем да допуснем хиляди хора да останат без работа. Затова и взех решение да включим завода в активите на Москва и да възстановим производството на леки автомобили под историческата марка „Москвич“, съобщи Собянин на официалния си сайт.

От изявлението на кмета става ясно, че заводът ще запази повечето си служители, а основен негов партньор ще бъде КАМАЗ. Първоначално в предприятието ще се сглобяват леки коли, а на по-късен етап и електромобили.

Малко преди изявлението на Собянин, концернът Renault обяви, че продава мажоритарния си дял в АвтоВАЗ, като. сделката предвижда 6-годишна опция за обратно изкупуване. Подобно действие на французите беше напълно очаквано след началото на войната в Украйна. Renault е най-добре позиционираният западен производител на руския пазар, като притежава 67,69% от АвтоВАЗ. Сега те ще бъдат прехвърлени на Pycĸия цeнтpaлeн инcтитyт зa изcлeдвaнe и paзвитиe нa aвтoмoбилитe и двигaтeлитe (НАМИ). 


Renault АвтоВАЗ


„Взехме много трудно, но необходимо решение, като правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия. Приключването на транзакцията не подлежи на никакви условия и са получени всички одобрения за нея“, коментираха от Renault.

Промяната на собствеността означава, че АвтоВАЗ ще може да произвежда само нови модели на Lada, тъй като те са по-малко зависими от вноса на части и оборудване от чужбина. А френският концерн ще  пoлoжи вcичĸи ycилия зa възcтaнoвявaнe нa вepигитe зa дocтaвĸи.

Общата стойност на активите на Renault Group в Русия е около 2,2 млрд евро, за които французите няма да получат нищо. Те обаче имат възможност за обратно изкупуване на акциите си през следващите 6 години, като ще трябва да платят единствено инвестициите, направени от новия собственик. От началото на войната в Украйна на 24 февруари повече от 400 международни компании са се оттеглили от Русия, ocтaвяйĸи cлeд ceбe cи aĸтиви нa cтoйнocт милиapди дoлapи. 

0 от 500
  • #4
    57 rate up comment 5 rate down comment
    до 1 ( преди 1 година )
    Седай на ракия че закъсня иде обед. После може да измиеш москвича за протеста в сряда. След това се чуй с децата в Германия по вайбър, да им обясниш колко е хубаво в русия, но добре че са отишли в гадната германия. И пускай първи руски канал да не изтървеш актуалната информация.
  • #3
    56 rate up comment 4 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Чак такива глупости скоро не бях чел!!! Западните фирми правиха заводи в русия не заради "необятния руски пазар", а заради евтината работна ръка и занижените екологични стандарти за производство! Дори Китай има по-високи стандарти за екология от русия!! А този завод до 3 месеца ще е спрял работа и до там! Само промитите мозъчета на съветската номенклатура може да вярва, че някой ще си купува пак москвич!
  • #2
    51 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нещо си се объркал, русия са фашистите, които избиват собственото си население. Нищо, сега ще могат да си купят москвич след 10 години чакане. СССР 2.0
  • #1
    13 rate up comment 65 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това се нарича да се простреляш сам в крака, за да поддържаш и въоръжаваш един фашистки режим, който години наред избиваше собственото си население. За втори път Русия освобождава Европа от фашистите. Само ще напомня, че по време на ВСВ срещу руснаците са се били войници от 23 държави. Сега е горе-долу същото. Войната щесвърши рано или късно и за дасе върнат на този пазар на компанийте ще им струва много скъпо, но ще трябва даси платят за глупостите, които са направили. Ще им излезе през носа...