IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелова Honda все още държи рекорда за най-ефективно пътуване в Европа

Civic Tourer с двама души на борда измина 14 000 км със среден разход 2,82 л/100 км

В наши дни дизеловите двигатели вече се считат за отживелица и опасност за околната среда, което кара повечето производители да се отказват от тяхното предлагане. Някои от тях обаче все още държат световни рекорди за най-нисък разход на гориво, като сега ще ви припомним един от тях.


Honda Civic


През 2015 г. британците Фъргам Макграт и Джулиън Уорън преминаха през 24 държави от ЕС, като записаха рекордно нисък разход на гориво с дизелова Honda Civic Tourer. Двамата експерти по „ефективно шофиране“ влязоха в Книгата на рекордите „Гинес“ със среден разход от 2,82 л/100 км по време на пътуването с дължина 14 000 км.

Макграт и Уорън са членове на екипа на европейския отдел за изследвания и развитие на японския производител, а техният Civic Tourer е оборудван с двигател 1.6 i-DTEC. Цялото им пътуване е контролирано с GPS и записвано на видео, за да може разходът на гориво да бъде документиран официално. Освен това, колата трябва да се движи само по шосе и затова тя не преминава през територията на Великобритания (по това време тя е член на ЕС), Ирландия, Кипър и Малта.


Honda Civic


И накрая – за да няма несъответствия в разхода заради по-ниското тегло на колата, при всяка смяна на шофьорите, те трябваше да я зареждат с гориво догоре. По този начин, стартирайки от Аалст (Белгия) на 1 юни 2015, шофьорите изминават средно по 600 км за 7,5 часа на ден и общо 14 000 км до 25 юни. Крайният резултат е 2,82 л/100 км, което е доста под хомологираната от Honda стойност от 4 л/100 км (по цикъла NEDC).

Трябва да припомним, че Civic Tourer вече не се продава, но по това време той е един от най-ефективните модели в гамата на японската марка. Неговият 1,5-литров дизел (Euro 5) развива 120 к.с. и 300 Нм с нива на CO2 от 99 г/км.


Honda Civic


Постижението на двамата британци е почти идентично с това на австралийците Джон и Хелън Тейлър, който през 2012 г. изминаха 2616 км с Volkswagen Passat на територията на САЩ и записаха разход от 2,8 л/100 км.

0 от 500
  • #5
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Приоритета на маркетолозите не е да се направят леки и ефективни автомобили/електромобили, целта им е да се наблъскат неща които завишават цената и привличат състезателите както и автомобили за кравари (сувове).
  • #4
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Може да се постигне и по-нисък разход, защото през 2006-2007 съм правил разход 3.1 л/100км с Рено Меган 1.5 и то без да използвам всички трикове. Да не говорим, че разходът в България е по-висок заради неравностите по пътищата. Сега карам бензинов автомобил от същия клас и смъквам под 4.5, като вероятно мога да стигна до 4.0 ако се постарая. Основното е наличието на добри и добре напомпани гуми, поддържането на ниска скорост (около 80 км/ч) и умно шофиране с постоянна скорост.
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На магистрала / извънградски пътища, карайки с минимална/ оптимална скорост специално с идеята за рекорд може и да е възможно. При нормално каране- 6-7, особено градско.
  • #2
    4 rate up comment 14 rate down comment
    Горублянски джамбаз ( преди 1 година )
    В България над 4л/100км харчат само дизелите дето не са им махнали катализатор и филтър. Всички други се радваме на нисък разход и повече мощност
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Макс ( преди 1 година )
    Не знам как ги правят тези магии, но моята кола ( не Хонда) си дърпа 7 -8 литра. И няма как да е по-малко като в задръстения град карам на първа, втора и най-много трета. Не става въпрос за БГ.