IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors се завръща в Европа

Американците ще се фокусират върху електромобили за Стария континент

Преди около 5 години PSA Group придоби Opel, с което на практика американският конгломерат General Motors напусна Европа (след като по-рано изтегли и Chevrolet). Американците решиха да сменят фокуса към най-важните и печеливши пазари - родния и този в Китай, но нещата могат да се променят в съвсем близко бъдеще.


Cadillac Lyriq


Според информация в американското специализирано издание Detroit Free Press, от General Motors сериозно се замислят по въпроса дали да не се завърнат на европейските пазари. Този път, обаче, групата ще го направи единствено като производител на електрически автомобили, се твърди в публикацията.

По-рано тази седмица Главният изпълнителен директор на компанията Мери Бара заяви на събитие в Лос Анджелис, че General Motors би могъл да се завърне на Стария континент и да започне да прави бизнес отново тук, след като се трансформира в производител единствено на електрически автомобили.

"Преди около 5 години продадохме подразделението си Opel на това, което сега е известно като Stellantis и нямаме угризения за продажбата на бизнес, свързан с двигателите с вътрешно горене. Но сега разглеждаме възможностите за растеж и можем да се завърнем в Европа като изцяло електрически играч. Сериозно гледам в тази посока", заяви Бара.


Мари Бара GM


Всъщност, не може да кажем, че и към момента от GM са се изтеглили напълно от Европа. Компанията все още продава Chevrolet Corvette на някои пазари, както и някои модели на Cadillac чрез малка дилърска мрежа на Запад. Всички те са нишови продукти, но американците виждат потенциал да предложат тук следващото си поколение масови електромобили. Гигантът работи и по създаването на стартъп за мобилност на нашите ширини.

Китай и Северна Америка ще продължат да са основни приоритети за General Motors, но "нашият екип ще разработи и планове да докара най-добрите ни продукти и услуги за клиентите в Европа", заявяват от компанията. Все още е трудно да се предвиди кои точно автомобили ще достигнат до нас, но (поне в началото) може би ще се заложи на луксозна селекция от електрически модели на Cadillac, тъй като марката ще стане изцяло електрическа до края на десетилетието.

0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Компания, която не продава в Европа, не може да се разглежда сериозно. Ако не продава, значи изостава технологично. Ако продава, но не добре, значи изостава технологично.