IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Французи представиха кросоувър с водородни капсули

Автомобилът е разработен с помощта на Pininfarina и ще излезе на пазара през 2025 г.

Френската компания NamX представи прототип на водороден кросоувър - HUV. Той е разработен в сътрудничество с ателието за дизайн Pininfarina и ще излезе на пазара през 2025 г.


NamX HUV


Главната особеност на автомобила са подвижните горивни капсули, които трябва да дадат повече свобода и да помогнат за увеличаване на броя на новите превозни средства, захранвани с чиста енергия. HUV ще се предлага в две версии – със задно задвижване с 300 к.с. и с 4х4, където мощността скача до 550 к.с.

NamX HUV е първият автомобил на Pininfarina, проектиран изцяло във виртуална среда. Дизайнът на кросоувъра не може да се нарече революционен. Единственото, което хваща окото, са предната и задната оптика, отличаващи се с нестандартна форма.


NamX HUV

NamX HUV

Автомобилът се задвижва от водороден агрегат, а горивото се намира както във фиксиран резервоар, така и в подвижни „капсули“ (те са монтирани на кърмата), като именно те са основните. Това се дължи и на факта, че тези „капсули“, поне на теория, могат да бъдат използвани и извън превозното средство.

Плановете на NamX са HUV се появи на пазара през 2025 г. По-слабият вариант с 300 к.с. ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,5 секунди и ще развива максимална скорост от 200 км/ч. Версията със задвижване на всички колела GTH и 500 к.с. ще вдига 100 км/ч от място за 4,5 секунди и ще развива 250 км/ч. Максималният пробег с едно зареждане ще бъде 800 км.


NamX HUV


От компанията твърдят, че Европа ще се превърне в приоритетен пазар за NamX HUV. Цените на модела ще варират от 65 000 до 95 000 евро, като в реализирането на серийния вариант ще участват служители на Matra Automotive и Renault, както и редица експерти в областта на зелената енергия и водородните системи.

0 от 500