IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това е най-бързият безпилотен автомобил в света

Автономният болид Dallara AV-21 вдигна близо 310 км/ч (ВИДЕО)

Участници в съревнованието за безпилотни болиди Indy Autonomous Challenge поставиха нов световен рекорд за скорост на автономен състезателен автомобил. На участък от пистата в космическия център Кенеди в САЩ, те успяха да ускорят болида Dallara AV-21 до солидните 309,3 километра в час.


Dallara AV-21


Рекордьорската машина е оборудвана с двулитров турбо двигател, кормилно управление Schaeffler SpaceDrive и набор от сензори, включително три лидара, радар детектор и инерциален измервателен уред. Мощността на агрегата е около 450 конски сили (+50 при активиране на системата Push-to-Pass), а скоростната кутия е полуавтоматична Ricardo.

Dallara AV-21 е изграден върху шасито на болида Indy Lights, а основната разлика от конвенционалните монокласни състезателни машини е наличието на мощна изчислителна платформа и набор от сензори за ориентация в пространството.

Вижте рекордното постижение:

За изчисления в реално време AV-21 използва контролер AdLinkTech AVA-3501 с модул за изкуствен интелект. Контролерът е оборудван с процесори Intel Core и Xeon от последно поколение, има два слота за NVIDIA RTX графични карти и няколко SSD диска. Телеметрията се предава чрез технологията на Cisco Ultra-Reliable Wireless Backhaul (осигурява производителност като в оптични мрежи) през бордовия комутатор на Cisco.

Автомобилът разполага и с три лидара Luminar Hydra (обхват - 250 м, общ ъгъл на видимост - 360 °), шест камери Allied Vision Mako, радар детектор Aptiv и инерциален метър. Джантите са обути с гуми Bridgestone със сензори за състояние и плъзгане, а модулът и софтуерът на Schaeffler SpaceDrive отговарят за управлението. 


Dallara AV-21


Постижението на екипа на PoliMOVE (Техническия университет в Милано и Университета на Алабама) демонстрира възможностите на спортен болид с модернизиран двигател. Агрегатът е с 30% по-мощен от досега използвания и скоро такъв ще получат всички участници в Indy Autonomous Challenge.

0 от 500