IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Помните ли колата със 7 световни рекорда, която не стигна до производство?

Volkswagen създаде този автомобил с W12 мотор преди да се появи Bugatti Veyron

В момента Bugatti Veyron и Chiron са сред най-известните автомобили с W-образни двигатели, но Volkswagen проектира такава кола много преди това. Тя беше наречена Volkswagen W12 Concept Coupe, като дебютира на изложението в Токио през 1997 г., но така и не стигна до производствената линия. Въпреки това, този автомобил подобри 7 световни рекорда по време на изпитанията.


Volkswagen W12 Concept Coupe


Задвижването на колата става с 5,6-литров W12 двигател, който всъщност е създаден от сдвояване на два 2,8-литрови VR6 мотора на VW Group с общ колянов вал. Първоначално мощността на мотора е 414 к.с., които се предават чрез 6-степенна секвенциална скоростна кутия и система за задвижване на всички колела Syncro.

Доработката на автомобила след премиерата му отнема цели 3 години, като в крайна сметка инженерите на германската компания се отказват от системата за задвижване на четирите кола и я заменят със задно предаване. Моторът също търпи промени, като работният му обем е увеличен до 6,0 литра, а мощността достига 591 к.с.


Volkswagen W12 Concept Coupe


След като колата е готова, през 2001 г. тя е изпратена на пистата „Нардо“ в Италия, където започва да атакува световни рекорди да скорост. По време на 24-часов маратон автомобилът успява да измине 7084 км, като постига средна скорост от 295 км/ч.

В началото на 2002 г. инженерите на Volkswagen се връщат на трасето, като този път колата успява да навърти 7739 км за едно денонощие, постигания средна скорост от 322,8 км/ч и така да подобри предишното си постижение.


Още снимки на колата, която така и не стигна до серийно проивдство - вижте в галерията:


За кратния си жизнен път W12 записва 7 световни и още 12 международни рекорда в различни дисциплини за време и изминато разстояние. Въпреки това, във VW Group не пускат модела в серийно производство, като причината е работата по Bugatti Veyron.


0 от 500