IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla изгуби 126 милиарда долара заради авантюрата на Мъск с Twitter

Акциите на автомобилната компания, както и на социалната мрежа полетяха надолу

Tesla изгуби 126 милиарда долара от пазарната си капитализация във вторник, след притеснения на инвеститори в производителя на електромобили, че главният й изпълнителен директор Илън Мъск може да продаде свои акции на стойност 21 милиарда долара, за да финансира придобиването на социалната мрежа Twitter, на обща стойност 44 млрд. долара.


Илън Мъск


Самата компания Tesla не е въвлечена в сделката за придобиване на Twitter, но акциите й станаха мишена на спекуланти, след като Мъск отказа да коментира публично откъде ще набере финансиране за придобиването на социалната платформа. В резултат, акциите на американската автомобилна компания се сринаха с 12,2% вчера, което е еквивалент на 21 милиарда долара загуби за мениджъра или точно толкова, колкото той коментира, че са му нужни за придобиването.

Анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс заяви, че притесненията за предстоящите разпродажби на акции от Мъск и възможността той да се разсее с Туитър, тежат върху акциите на Tesla. „Това може да предизвика "мечи пазар" съвсем скоро. Т. нар. "мечи пазар" е процес, в който пазарът на акции преживява продължителен спад на цените, обикновено с 20 или повече процента от последните върхове, на фона на широко разпространения песимизъм и негативните настроения на инвеститорите.


Tesla


От Tesla към момента не са коментирали ситуацията официално. Разбира се, спадът на акциите на американската компания за електромобили дойде на фона на предизвикателство за много акции, свързани с технологиите. Nasdaq затвори на най-ниското си ниво от декември 2020 г. във вторник, тъй като инвеститорите се притесняват от забавяне на глобалния растеж и по-агресивно повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Акциите на Twitter също се понижиха, като паднаха с 3,9% до 49,68 долара, въпреки че Мъск се съгласи да ги купи в понеделник за $54,20 за акция в брой. Нарастващият спад отразява загрижеността на инвеститорите, че рязкото понижение на акциите на Tesla, от които Мъск извлича по-голямата част от състоянието си от 239 милиарда долара, може да накара най-богатия човек в света да се замисли за сделката със социалната мрежа.

„Ако цената на акциите на Tesla продължи да остава в свободно падане, това ще застраши неговото финансиране“, твърди старшият пазарен анализатор на OANDA Ед Моя. Като част от сделката с Tesla, Мъск също изтегли заем от 12,5 милиарда долара, обвързан с акциите му в компанията. Той вече беше взел заем срещу около половината от акциите си на Tesla. Професорът от университета в Мериленд Дейвид Кърш, чието изследване се фокусира върху иновациите и предприемачеството, каза, че инвеститорите са започнали да се тревожат за „каскада от искания“ по заемите на Мъск.

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Падането на акциите няма нищо общо с придобиването на Twitter. Пазара падна с 12 % през последните две седмици. Напълно съм съгласен с #8
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Този, който е писал статията не разбира нищо от инвестиране, печалба и загуба. Това не са загубени пари, а инвестирани. Разликата е огромна!
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нито тесла харесвам, нито twiter. Никога не съм ползвал twiter. Но дори и да имах желание да разгледам все пак някога какво е това нещо, то вече не е така. Като иска да си споделя негови неща в негова социална мрежа, защо не си направи собствена? Или направо телевизия, радио и вестник Тесла да почне да издава.
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Купуването о продаването на акции е вид спекула. По народно казано е един вид хазарт. Залагаш на дадени акции и очакваш печалба. Процесите не зависят от теб и разчиташ на късмета. Точно, като хазарта. При тези спекулации единственият печеливш е този, който управлява цялата система. Дребните играчи както при хазарта ту печелят, ту губят. В дългосрочен план в най добрият случай са на кула, но в повечето случаи са на загуба. Повтарям за дълъг период от поне 10 г.на борсата.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Много ясно, че инвеститорите в Тесла разчитат единствено на печалба от спекула. Ако поне малко беше запознат, Тесла не раздава дивиденти.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Каскета на швабата ( преди 1 година )
    Ти откъде падаш? Разбира се, че инвестират спекуланти.Нали миналата седмица Илон Мъск затова отсвири предложението на Бил Гейтс за филантропия свързана с климата, при положение, че е заложил половин милиард долара срещу Тесла, която работи за масово навлизане на екологични автомобили и производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Подобни резки движения показват че в Тесла инвестират основно спекуланти.
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Новината е за вторник, а днес сме сряда. Към момента акциите са възвърнали над 30 милиарда от "загубените" според статията 126.
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Дрън-дрън ( преди 1 година )
    Това им е работата на акциите. Да падат и да се вдигат. Само допреди месец бяха доста по-ниско от днес и после се вдигнаха. След месец пак пазарната капитализация ще е над 1 трилион. Откакто за първи път мина един трилион, вече за поне десети път пада под един трилион, а после пак става повече.