IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Франция вече иска да арестува Карлос Гон

Обвинението е, че отклонил милиони евро, включително за 40-метрова яхта

Епичната битка на Карлос Гон с японската съдебна система навлезе в нова фаза в петък, след като и френски прокурори издадоха международна заповед за арестуването му. Бившият шеф на алианса Renault-Nissan се укрива в Ливан, след като бе принуден да избяга по достоен за Холивуд начин от ареста в Япония. Ливан няма договор за екстрадиране с японците, но има с Франция.
  
  
Карлос Гон, Ливан
Карлос Гон в дома си в Ливан
  
    
В петък прокуратурата в Нантер потвърди, че по нейно искане местният съд е издал пет международни заповеди за арест на Гон и на настоящите собственици на оманската компания Suhail Bahwan Automobiles. Според френските обвинители Гон е използвал оманското дилърство на Renault-Nissan, за да отклони в своя полза милиони евро, включително за покупката на 40-метрова яхта.

Говорител на Гон обяви, че бившият шеф е изненадан от френската заповед за арест, при положение, че винаги е оказвал пълно съдействие на френските съдебни власти. Роден в Бразилия в семейство на ливански емигранти, Карлос Гон има паспорт и от двете държави, както и френски в добавка.
  
    
Карлос Гон, яхта, Oman Route
Яхтата Oman Route, която според обвинението Гон е придобил чрез оманското дилърство на алианса
   

    
Откакто бе арестуван в Япония през 2018, Гон настоява, че атаката срещу него е плод на вътрешен заговор в Nissan - твърдение, което бе доказано от Bloomberg с помощта на вътрешни документи. В скорошно интервю за френската телевизия BFM Гон заяви, че би трябвало и за него да важи универсалната презумпция за невинност до доказване на противното, и че се надява един ден отново да може да пътува свободно.

На теория френската заповед за арест би могла да сложи точка на убежището на Гон в Ливан. На практика обаче близкоизточната държава няма политика да екстрадира свои граждани, дори и към държавите, с които има съответните споразумения.
  
   


  

 

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Закривай! ( преди 2 години )
    Главният бандит Гомн - в затвора, а бандитската фирма рено - закрита! Или да бягат в Рашата - там им е мястото, не при цивилизацията.
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    този меринджей трябва да бъде наказан за назидание на всички останали в автомобилната индустрия