IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гавра: японците пак арестуваха Карлос Гон

Бившият шеф на Nissan върнат зад решетките ден, след като обеща да разкаже "цялата истина" на 11 април

Карлос Гон обяви, че няма да бъде "пречупен" от безпрецедентното отношение на японската прокуратура, която го арестува повторно в ранните часове в четвъртък - само месец след като бившият шеф на Renault и Nissan бе освободен под гаранция. Гон бе задържан в токийския си дом по нови обвинения в злоупотреби със служебно положение и ощетяване на компанията Nissan на стойност 5 млн. долара.

Карлос Гон, нов арест

Повторният арест е опит на хора от Nissan да ми запушат устата, коментира Гон, който бе обявил пресконференция за 11 април

Решението да се арестува освободен под гаранция човек е изключителна рядкост не само в японското, но и в световното право. Поредният арест ще позволи на прокурорите да задържат Гон в единична килия поне още 20 дни, в добавка към 108-те, които той прекара зад решетките през зимата.

Арестът идва и само ден, след като в Twitter Гон се закани да даде пресконференция на 11 април и да разкаже "цялата истина" за случващото се с него. "Трябваше да разкажа моята история на пресконференция идната седмица; с повторното ми арестуване прокурорите ми отнемат тази възможност", заяви Гон чрез адвоката си. Според него този "скандален и тенденциозен" ход е част от опита на отделни хора в Nissan да му запушат устата, подвеждайки прокуратурата. "Защо ме арестуват, освен за да ме пречупят? Аз няма да се пречупя. Невинен съм по безпочвените обвинения срещу мен".

Според прокурорите между 2015 и 2018 Гон е превел 15 милиона долара на неназован дилър на Nissan (според медиите става дума за представителя на компанията в Оман), от които около 5 милиона не са били използвани за служебни нужди. В изявление шефовете на Nissan допълниха, че собственото им вътрешно разследване показало "значителни доказателства за отявлено неетично поведение".

Карлос Гон, Еманюел Макрон

Много анализатори свързват падението на Гон с търканията му с японската и френската държава. Мениджърът влезе в открит конфликт с Еманюел Макрон още когато днешният френски президент бе министър на икономиката. Правителството в Токио пък гледаше с лошо око на опитите му да слее окончателно Nissan с Renault

От Renault също предупредиха френските власти за съмнителни плащания към оманския дилър - компанията Suhail Bahwan Automobiles (SBA). Има съмнения, че част от тези плащания после са били пренасочени към ливанската Good Faith Investments, основана от бившия адвокат на Гон. Представители на бившия главен изпълнителен директор обаче заявиха в Париж, че плащанията, извършени от Renault, "не са били отклонявани от тяхната комерсиална цел и при никакви обстоятелства тези плащания не са облагодетелствали Карлос Гон или неговото семейство".


 

 

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    За гаврата с коли- рено, гавра се полага!
  • #8
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дошо е жив! след четири месеца усилия е успял да потегне хундата и пак е на линия :)
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Пред самурайският меч жабарски номерца НЕ минават! Ех що ли японците нямаха нещо общо със СОЦваген - що арести щяха да настъпят и всичко в полза на екологията и човечеството!
  • #6
    2 rate up comment 5 rate down comment
    М'даа ... ( преди 5 години )
    всъщност единственият вариант пред рендаците е съюз с тата! Лика-прилика са!
  • #5
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Неук ( преди 5 години )
    Правилна постъпка на японците. Стоя месеци в ареста и след като излезе, каза, че нищо не им е казвал. Сега изведнъж пресконференция, да бълва удобни за него опорни точки. Да си бе признал, че е крал, щеше вече да излежава присъдата и можеше ( твърде малко вероятно ) да излезе от затвора, преди да умре от старост.
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Готвач звезди Мишлен ( преди 5 години )
    Единственият вариант за феновете на Камамберт е да търсят друг партньор ГМ например.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Готвач звезди Мишлен ( преди 5 години )
    Единственият вариант за феновете на Камамберт е да търсят друг партньор ГМ например.
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нефтеното лоби го наказва, че пусна много успешен ел. автомобил. Не случайно тойота и до сега нямат масов ел. автомобил.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    тия са бетер цацаров