IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шокова терапия: тестваме новото Renault Megane E-Tech

Наследникът на най-важния френски модел е тъкмо обратното на това, което беше Megane досега

В последните петнайсетина години се нагледахме на концептуални модели от Renault - кой от кой с по-екзотични имена, по-футуристични и, естествено, осъдени никога да не се случат в истинския живот. Това тук е точно обратното: то се казва Megane, като още няколко милиона автомобила по пътищата, и макар наистина да изглежда като нещо от бъдещето, всъщност е сериен модел, който можете да поръчате.
   
    

    
    
Това е и моментът, в който окончателно осъзнаваме неизбежността на големия преход в автомобилния свят. Едно е да виждаме нови екзотични електрически гами и да слушаме как компаниите си поставят срокове за отказ от двигателя с вътрешно горене за след осем или десет години. И съвсем друго е да видим как един от най-нормалните, достъпни семейни автомобили в Европа става изцяло електрически. Досегашният бензинов Megane ще се произвежда до догодина, за да смекчи малко прехода за пазари като българския. После... остава само това.
 
  
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
"ТОВА" ВСЪЩНОСТ СЕ КАЗВА MEGANE E-TECH и е първият модел на Renault на новата електрическа платформа на алианса, на която ще са още Nissan Ariya, първият кросоувър на марката Alpine и няколко бъдещи модела на Mitsubishi. Както виждате, залогът не е никак малък. Ще може ли новият Megane да оправдае доверието?
    
    
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
    
Що се отнася до дизайна, смятаме, че да. Тази кола е лебедовата песен на Лоренс ван ден Акер като главен дизайнер на Renault - едновременно елегантна и агресивна. Очертанията и големите джанти напомнят на SUV модел. Но аеродинамиката е като на хечбек. Ван ден Акер признава, че навремето създали два варианта на автомобила - обикновен и спортен. Тогавашните шефове на Renault, все счетоводители, не били много очаровани от спортния. После дошъл новият началник Лука де Мео, хвърлил само един поглед на скиците, посочил спортната версия и казал: направете тази. Обикновеният вариант отишъл в кошчето.
    
    
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
С този автомобил най-после получаваме онази функционална революция в дизайна, която ни обещаваха още от зората на електромобилите. Той е дълъг 4.20 метра, някъде на границата между В- и С- сегмента. Но като междуосие, тоест като използваемо място вътре, е идентичен с Nissan X-Trail, който иначе е с половин метър по-дълъг.
    
    
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
ТОВА Е ВЪЛШЕБНА КОМБИНАЦИЯ: лесна за паркиране и маневрена в града кола, но с вътрешното пространство на голям SUV. За последното спомага и хитрото инженерно решение цялата структура на климатика да се измести под предния капак. Така таблото на новия Megane е с доста по-малък обем. Лостът за предавките е вече на волана, което окончателно освобождава централната конзола като място за вещи и за безжичното зарядно за смартфони.
    
     
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
Другата очевидна новост е информационната система. Тя получава над 12-инчов екран - най-големият, монтиран някога в Renault. И, което е по-важно, получава съвсем нова операционна система от Google. Вече няма и помен от неинтуитивния характер на старите R-Link системи. Тук всичко е очевидно и съвсем лесно, поне за хората, ползващи телефон с андроид. В същото време ги има и добрите стари физически бутони за основните функции.
     
     
Renault Megane E-Tech тест драйв
     
     
Новият Megane е приятно място за седене. Тапицериите са меки и по нищо не личи, че са от рециклирани материали. Последното важи и за дървения фурнир при високите версии. Седалките са удобни, местата за вещи - рекордно много. В кутията под подлакътника влизат седем литра, тоест една нормална дамска чанта.
    
     
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
ВСИЧКО ТОВА Е ЧУДЕСНО, но от една френска компания по начало се очаква да предложи комфортен интериор. Как обаче стоят нещата със задвижването? В България E-Tech ще се предлага в два варианта: с 40-киловатчасова батерия и мощност от 130 коня, или с 60 кВтч и мощност от почти 220 коня.
Това е използваемият капацитет, а не пълният.

Renault Megane E-Tech

220 к. с. максимална мощност

7.4 секунди 0-100 км/ч

160 км/ч максимална скорост


Въпреки всичко не звучи много, на фона на някои конкуренти. Само че, за разлика от въпросните конкуренти, в Renault не им се наложи да създадат спешно цяла нова електрическа гама за година-две. Французите бяха сред първите в електрическия сегмент, и десетгодишният им опит със Zoe сега дава плодове. Megane E-Tech е един от най-ефективните електромобили на пазара, със среден разход под 13 киловатчаса за 100 километра. На теста в южна Испания ние постигнахме малко под 14 киловатчаса, без да пестим особено. За реалния живот това е смайващо постижение.
     
     
Renault Megane E-Tech тест драйв
Дигиталното огледало за обратно виждане е стряскащо в началото, но доста удобно, след като привикнете
   
     
ОБЯСНЕНИЯТА ЗА НЕГО СА НЯКОЛКО. Едната е в новото поколение електромотори - доста по-мощни от тези в Zoe, но с около една трета по-компактни и с 10 процента по-леки. Те са синхронни, с електромагнити на статора и ротора вместо с обичайния постоянен магнит. Това повишава малко консумацията на енергия, но пък за компенсация позволява доста по-прецизно управление на потоците. Освен това отпада нуждата от скъпи неодимови магнити.
    
     
Renault Megane E-Tech тест драйв
 Електрическият Megane е с близо 10 сантиметра по-къс от VW Golf например, но предлага с 60 литра повече товарен обем (общо 440)
  

      
Батериите, които се правят от корейската LG, също са доста по-тънки и леки - едва 395 килограма в по-големия вариант. Енергийната им плътност е с една пета по-висока, отколкото досега. Megane има термопомпа като стандартно оборудване, както и доста сложна система за управление на топлинната енергия между батерията, кабината, моторите и електрониката - подгрявайки това, което има нужда от подгряване, и охлаждайки онова, което трябва да е хладно. С по-прости думи това значи, че колата не губи много от обхвата си през зимата.
   
    
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
      
Колкото до зареждането, голямата батерия се зарежда от стенно зарядно за осем часа. Половин час на 22-киловатова бърза станция ви дава 80 километра пробег. Половин час на 130-киловатова станция, каквито вече има и в България, ви дава още 300 километра.

Още един коз е принципно новата система за обезшумяване. При нея основният обезшумяващ слой от нов тип пяна е положен между пода и батерията. Инженерите се кълнат, че това е напълно ефективно решение, и можем да го потвърдим след теста си. В същото време то прибавя само 3 килограма към теглото на автомобила.
    
    
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ХИТРОСТИ Е, че Megane E-Tech е един от най-леките автомобили в своята категория - 1620 килограма, точно колкото дизелово Renault Koleos. И имайте предвид, че ниското тегло се отразява не само на разхода. Приятно ни изненадва и пътното поведение, за което всъщност има три обяснения. Това е първата кола на Renault в С-сегмента с независимо задно окачване. Освен това има най-директния волан в класа си. И накрая центърът на тежестта е с цели 9 см по-ниско, отколкото при конвенционалния Megane.
    
    
Renault Megane E-Tech тест драйв
   
    
Не бихме стигнали дотам да наречем това спортен автомобил. Но той е приятно динамичен и даже забавен за каране. А когато не сте в настроение за това, има 26 електронни асистента, които да улесняват живота на шофьора. Те черпят информация от камерите и от навигацията, така че могат да намалят скоростта, когато наближавате кръстовище или населено място. Само допреди пет-шест години се дивяхме на такива технологии в автомобили като Mercedes S-Class.
    
   
Renault Megane E-Tech тест драйв
    
     
НЕПРИЯТНИЯТ ФАКТ Е, ЧЕ MEGANE се доближава до тези автомобили не само като технологии. А и като цена. Най-достъпната версия с малката батерия ще се предлага в България за почти 66 000 лева. Вярно, с доста включено оборудване, включително климатроник, круиз контрол и сензори за паркиране отпред, отзад и даже отстрани. Върховата версия Iconic е почти 89,000 лева. Това е съвсем адекватно, и даже може би изгодно на фона на електрическите конкуренти. Но е шокиращо много за досегашните клиенти на Megane, които го избираха най-вече като практичен и достъпен. Може би все пак Renault трябваше да избере друго име. Защото очевидно вече се цели в друга публика.
  
   
Още снимки от теста на Renault Megane E-Tech вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #46
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До #46 ( преди 1 година )
    Колко пъти да ти пиша в прав текст. Не отговаряш а само потваряш моите въпроси. Добре, Варна не била меродавна. Справка със статистиката на КАТ показва, че към 9 март тази година в нашата страна официално регистрираните за употреба електрически превозни средства са 5674. Не четеш, бъркаш какво коментираме. Пак ми казваш как се развивала, а аз ти казвам не какво ще стане, а какво е сега.И да,парите също са проблем.
  • #45
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До #45 и ( преди 1 година )
    Личи ти, че се изчерпваш и вече няма какво да кажеш.
  • #44
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И последно нали знаеш прадакса на кокошката и яйцето? Доскоро нямаше зарядни станции, защото няма електромобили, а хората не си купуваха електромобили, защото няма зарядни станции.Това което виждаш от балкона си не е меродавно за цяла България, но от друга страна щом всяка година зарядните станции се удвояват, значи имат и достатъчно клиенти да ги ползват и бизнесът им върви. По принцип проблемът в България не е покупката на чисто нови електромобили, а на чисто нови автомобили като цяло.
  • #43
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И последно говориш за тебе, ама не било за тебе. За богатите, ама не било за богатите. За България, ама не за България, за днес ама не за днес. Ако имаш да казваш нещо го кажи в прав текст защото никой нищо не ти разбира.Каква е причината да не се карат електромобили в България? Парите? Зарядната инфраструктура? Качествата на самите електромобили?Защото както и ти самия потвърди, има хора с достатъчно пари, които имат гаражи, а има и достатъчно зарядни за пробега на днешните електромоби ...
  • #42
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До #41 ( преди 1 година )
    Не разбираш ли, че не става дума лично за мен. Като пиша зареждам, разбирай който и да е.И пак на много простичкия въпрос, остави мен лично, а ми кажи колко EV виждаш? Защо дори и хората с достатъчно възможности не карат EV? Дори и хората с къща и гараж пак нямат EV ? Защо бе хора се пънете да казвате на черното бяло ? Какви 10год., говоря за сега!След 10год вероятно и аз ще карам EV.
  • #41
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз имам трифазен ток в гаража. 50 киловата партида. Трифазен предпазител 63 ампера на електромера. Партидата не е специално за гаража а на цялата къща, което не пречи да си сложа най-мощната домашна зарядна станция 22 киловата в гаража. Даже две от тях. Партидата струваше под 2000 лв. Други въпроси?
  • #40
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    някой да е ходил до енергоразпределителнордружество и да поиска партида за трифазен за гаража като му прекарат да дойде тук и да пише
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "мнение 27" :Няма нужда да ходя до морето, виждам го от балкона на апртамента ми. Кажи ми къде във Варна ще зареждам за 15мин 300км и то без да се налага да чакам някой ?"А после въпрос " Не разбирам защо пишеш за мен лично?Никой не го интересуват моите възможности."Хайде сега се разбери със себе си. Защото доколкото разбрах от първото мнение, не ти е проблем да си купиш Реното, а нямало къде да го зареждаш във Варна. Във Варна няма гаражи с ток и бързи зарядни? Ама днес или след 10 г. ...
  • #38
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 39 ( преди 1 година )
    И за мен не е най-добрия дизайн но за какъв се имаш че да пишеш за всички мъже със сигурност има много които биха се качили и не ги прави по-малко мъже от теб че харесват различни стопове и фарове
  • #37
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До #32 ( преди 1 година )
    Не разбирам защо пишеш за мен лично?Никой не го интересуват моите възможности. Коментираме Реното от статията и както ти правилно обясни,не го виждам пред блока си,нито виждам каквито и да е EV-та. Какво било по света не е тема на тази дискусия. Ако не си разбрал коментираме това Рено и има ли почва у нас.И както правилно отбеляза, ще започна да ги виждам след 10год и причните за това вече са изброени.