IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler намери купувач на акциите си в КАМАЗ

„Ростех“ ще изкупи германския дял в производителя на камиони

Компанията „Ростех“ и Daimler AG започнаха преговори за изкупуване на дяла на германския концерн в производителя на камиони КАМАЗ, съобщи ръководителят на руската корпорация Сергей Чемезов.


КАМАЗ


Към момента Daimler притежава 15% от акциите, но иска да се раздели с тях възможно най-скоро, след като на Русия бяха наложени тежки санкции и почти всички западни производители прекратиха дейността си в страната. Германският дял обаче може да бъде закупен единствено от руска корпорация, тъй като чуждестранните също са заплашени от санкции.

В същото положение се намира и френската група Renault, която търси начин да се отърве от участието си в руския производител АвтоВАЗ. И там единственият вариант за продажба на акциите е да бъде намерен местна корпорация, която да се съгласи да изкупи дела на французите. Той обаче е доста голям - 66%, а това означава, че купувачът ще трябва да плати сериозна сума.

В КАМАЗ вече са готови с план за преодоляване на кризата, като той предвижда намалено производство на двигатели до края на годината. Тогава трябва да бъде напълно готов нов агрегат, който е изцяло руска разработка и ще отговаря на стандарта Евро-5. Напълно локализирано ще бъде и производството на камионите K5, за които досега се използваха детайли и агрегати от чужбина.

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    м,да ( преди 2 години )
    Бензиностанцията с ракети ще види зор ,без дападни технологии и фирми!
  • #5
    25 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Новия руски двигател ще е безаналогов - внедрени са сектретни ссср разработки за твърдо гориво и в кабината за шофьора ще има специялен отсек за огняра. Стандартна част от обурудването ще е и олекотената титаниева 2м манивела.
  • #4
    25 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако се стигне до изолация на Русия ,ще започнат да копират всичко без никакви задръжки.
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много ме кефи като напишат , че от Рено се опитват да се оттърват от УЧАСТИЕТО - ДЕЛА си във ВАЗ , а се оказва че те са реалния СОБСТВЕНИК със 67% .
  • #2
    25 rate up comment 34 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И какво? Може да не е красив, може да няма супер екстри, но доста от "соц" камионите им са още в експлоатация, докато МБ, Волво отдавна красят музетите или са за скрап.
  • #1
    37 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всички видяхме на какво са способни руснаците за 70 години соц. и то без официални санкции.