IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият SUV на Lexus също ще получи щурвал вместо волан

Премиерата на електрическия RZ 450e ще се състои на 20 април

Японският производител Lexus публикува две изображения на новия си електрически кросоувър RZ 450e, като те дават представа за екстериора и интериора на автомобила. Премиерата на модела ще се състои на 20 април.


Lexus RZ450е


Очертаният на модела напомнят до голяма степен изградения на същата платформа кросоувър Toyota bZ4X, чиято серийна версия дебютира през есента на 2021 г. Това, което сериозно отличава електромобила на Lexus се намира в салона – необичаен щурвал със срязана горна част. Той наподобява Y-образния волан, който се появи при колите на Tesla в началото на 2022 г.

Този елемент ще бъде предлаган като опция да електромобила, при който няма да има механична връзка между волана и колелата. В случая управлението ще става с помощна на компактни електромотори и датчици.


Lexus RZ450е


Що се касае до техническите характеристики на RZ450е, те засега се пазят в тайна. Роднината Toyota bZ4X се предлага в базова версия с един електомотор, развиващ 204 к.с. и 265 Нм, както и в модификация с два агрегата – по един на всяка ос, развиващи общо 218 к.с. и 336 Нм. Вариантът с 4х4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,7 секунди.

В зависимост от версия комплектът батерии с капацитет 74,1 кВт/ч ще осигурява пробег между 470 и 515 км. С помощта на система за бързо зареждане запасът с енергия на батерията ще се попълва от 0 до 80% за 30 минути.

Снимки: Lexus

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 2-рия гений ( преди 1 година )
    Абе пълна комедия си ти,ама айде.
  • #2
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тойота има концепти с щурвал още преди Тесла да съществува. Така, че кой от кого краде не е това, което ти мислиш. Преди да правиш подобнисмели изказвания е добре малко да се осведомяваш, за да не изглеждаш глупаво, както сега.
  • #1
    1 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пише че ЩЕ, тоест не се предлага още, иначе типично в стила на Тойота да краде от идеи от другите, вече и те с щурвал, пълна комедия са тия японци.