IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus загатна наследника на суперколата LFA

Това ще бъде електрическо спортно купе с пробег от над 700 км

Президентът на Toyota Motor Corporation - Акио Тойода, представи екологичната стратегия на компанията и очерта план за пускането на 30 нови електрически автомобила до началото на следващото десетилетие. Сред тях ще има автомобили Toyota и Lexus, като те ще заемат почти всички пазарни сегменти. 


Lexus Electrified Sport


Една от показаните концепции е на спортна кола - Lexus Electrified Sport, която ще „наследи част от емблематичния LFA" и ще може да изминава повече от 700 километра с едно зареждане. Твърде вероятно е тя да използва твърдотелни батерии, твърдят запознати с плановете на японския производител.

Като дизайн прототипът на Lexus Electrified Sport наподобява новата Supra. Засега това е само предварителна концепция, на чиято основа ще бъде изграден серийния автомобил. Компанията ще приложи опита, натрупан при разработката на купето LFA, най-вече по отношение на мощността и пътното поведение, като суперколата на ток ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 2 секунди.


Lexus Electrified Sport


Най-мощната версия на Lexus LFA с пакет Nürburgring разчиташе на атмосферен 4,8-литров V10 с мощност 571 к.с. и 480 Нм, като се изстрелваше до 100 км/ч от място за 3,6 секунди. Спортното купе беше произведено в общ тираж от 500 единици, като на търгове някои бройки с пакет Lexus LFA Nürburgring бяха продадени за 1,5 млн. долара.

Заедно с прототипа Electrified Sport японците показаха още кросоувъра RZ (версия на RX на батерии), по-големия Electrified SUV, Electrified Sedan (купе-седан), хечбек и кабриолет с две врати. Очаква се Lexus да има електрически модели във всички пазарни сегменти до 2030 г., като 100% от гамата за Европа, Китай и Северна Америка ще бъде на коли на ток.

Снимки: Lexus

0 от 500