IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С какво американската армия замени Humvee?

Новият военен автомобил е от същия клас, но предлага по-висока защита

Известният HMMWV е основното превозно средство на американската армия. Това е легендарен автомобил, чиито аналози са създадени в много страни по света. Но нищо не трае вечно. Ерата на Humvee е към своя край. Идват нови машини, които са по-модерни и още по-съвършени.


Humvee


Коли като Humvee имат много предимства. В известен смисъл те са нещо кръстоска между армейски джипове като Willys и пълноценни бронирани превозни средства. Те могат да се използват като решение за много задачи. Но по отношение на сигурността автомобилите HMMWV отстъпват на бронетранспортьорите и на други по-тежки превозни средства. И въпросът тук е не само в дебелината на бронята, но и във формата на каросерията на автомобила.

Програмата MRAP 

Разбира се, първоначално Humvee не е проектиран да се използва наравно с танкове и тежки бойни машини на пехотата. Както всяка друга техника, HMMWV, намирайки се в бойна зона, може лесно да се сблъска с мина, например. И тук нищо не зависи от „правилната“ употреба. Неотложността на проблема само нараства с времето: в края на краищата все по-често при въоръжени конфликти се налага да се действа не толкова срещу конвенционална армия, колкото срещу партизански формирования с подходяща тактика.

Като цяло военните искаха да се сдобият с високопроходим автомобил от приблизително същия клас като Humvee, само, че по-защитен, особено в случай на експлозия на мина, както и на атаки от засада. В резултат на това започнаха да се появяват проекти на подобни машини, свързани с така наречения тип MRAP - Mine Resistant Ambush Protected. От английски това може да се преведе приблизително като „Устойчив на мини и защитен от засади“. Машините, които отговарят на тази концепция, по правило са направени със специално V-образно дъно, което позволява да се разсее енергията на експлозията, когато мината е взривена отдолу.


Humvee


Появата на L-ATV

В средата на 2000-те САЩ приеха програма за разработване на лека бойна машина от типа MRAP, наречена Joint Light Tactical Vehicle (JLTV). След появата на окончателното формулиране на всички изисквания към новата машина беше обявен конкурс за нейното създаване. Това състезание беше спечелено от компанията Oshkosh, която е специализирана в производството на специална и военна техника. Създаденият от нея високопроходим автомобил се нарича L-ATV. Абревиатурата означава „Леко превозно средство за всички терени". Първите L-ATV влязоха в американската армия през 2015 г. и оттогава постепенно заменят старите Humvee-та.

Какво представлява това "животно"?

Подобно на своя предшественик HMMWV, новият Oshkosh е много, много практичен. Може да бъде оборудван с различни оръжия - от лека картечница до противотанкова ракетна система. Има и невъоръжена версия. Брутното тегло в най-разпространената версия е около 6.5 тона. Дължината на автомобила е 6.2 метра. Двигателят е дизелов V8 с мощност 300 коня. Има и версии с дизел-електрически хибриден тракт. тези превозни средства могат да се използват и като генератори на енергия. Окачването на високопроходимите превозни средства е собствена разработка на компанията.

Пътният просвет е регулируем, а управлението на автомобила е отлично. Що се отнася до сигурността, бронираният автомобил наистина отговаря на изискванията на въпросната концепция MRAP. Цената на такова превозно средство с оръжия и други полезни опции може да достигне до $560 000. Към момента няколко хиляди високопроходими машини вече са доставени на американската армия. Има поръчки и от други държави – и членки на НАТО, и такива, които са извън Алианса.


Humvee


Като цяло L-ATV се оказва отличен, модерен и много обещаващ автомобил. Най-вероятно го очаква същата съдба като легендарния му предшественик: с течение на времето ще се появяват все повече и повече нови варианти и модификации, той ще се използва във войските дълго време, а в други страни ще се създават собствени аналози, подобни на L-ATV.

Има още една машина, която се явява наследник на HMMWV

Интересното е, че още през 2009 г. същият Oshkosh започна да доставя на "чичо Сам" подобни, но по-тежки превозни средства: M-ATV. Да, буквата "М" тук означава "Медуим" ("Среда"), а останалите три означават абсолютно същото. По отношение на размерите този високопроходим автомобил е приблизително същият като L-ATV, но два пъти по-тежък по отношение на теглото. Сигурността на "Medium" Oshkosh е по-добра, товароподемността е по-висока, а M-ATV също има много вариации.


Humvee


Освен това една и съща версия може да има различен брой места в кабината. Предназначението и въоръжението на машината също могат да бъдат различни. Повечето от "Medium" всъдеходите са четириколесни, но има и по-тежък вариант с шест колела. Подобно на L-ATV, този брониран автомобил е модерно превозно средство със забележителна производителност и голям потенциал. Така че всъщност тези две коли заменят HMMWV.

0 от 500