IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia разкри напълно новите Niro PHEV и EV

Повишени пробег и практичност за второто поколение на кросоувъра

Kia представи второто поколение Niro още през есента на миналата година, но даде технически данни, при това само за хибридната версия, едва в средата на този януари. Компактният кросоувър излиза на дневен ред отново, след като южнокорейският производител сега дава информация за плъг-ин хибридната и електрическата версия на модела, които скоро ще са по дилърствата.


Kia Niro


Обновеният Kia Niro PHEV използва същия 1,6-литров бензинов агрегат като конвенционалната хибридна версия. И в двата случая 4-цилиндровият агрегат е стикован с нова 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител, която е олекотена с около 2,3 килограма с премахването на... задната предавка. Точно така - за движение на заден ход се използва електрическото задвижване.

Плъг-ин хибридът използва 62-киловатов електромотор (при HEV версията е 32 kW), като комбинираната мощност на системата е 180 к.с. И докато в предходната генерация батерията бе с капацитет от 8,9 kWh, то сега тя е малко по-солидна - 11,1 kWh. И позволява пробег само на електричество до 65 км според цикъла WLTP.

Акумулаторният блок е оптимизиран по отношение на ефективност в по-студено време, като разполага със специални керамични елементи с автоматично регулиране, позволяващи подобрен поток на топъл въздух при лошо време. И докато горепосоченият пробег на ток е подаден при оборудване на автомобила с 16-инчови колела, то при "обуването" с по-големи гуми, се очаква известен спад.


Kia Niro


Що се отнася до електрическия Kia Niro EV, той е максимална мощност от 201 к.с. и добиван моментално пиков въртящ момент от 255 Нм. Комбинацията позволява на електромобила да ускори от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди и да развие максимална скорост от 167 км/ч. Енергията идва от акумулаторен блок с капацитет 64,8 киловатчаса.

Обявеният пробег с едно зареждане е до 463 км според WLTP, а при зареждане на бърза станция "пълненето" от 10 до 80% на батерията става за около 43 минути. В новото поколение собствениците ще могат да се възползват от двупосочно зареждане - автомобилът им да захранва електроуреди, но само за устройства с максимален капацитет до 3 kWh.

Новият Niro EV е станал малко по-практичен от предшественика си, като вече се зъползва и от преден баагажник с обем от 20 литра. Конвенционалният заден багажник също е подобрен, като предлага с 24 литра повече обем или общо 475. Което ни напомня, че при PHEV версията литрите са едва 348 (при 451 за обикновения хибрид).

За новото поколение Kia Niro си припомнете в галерията ни:

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #1, не знам Спортаж от 85 година ли си карал, но Киа правят в момента може би най-здравите коли в света. Аз имам Киа 2021 и мога да кажа само хубави неща. Тая е можело малко по-хубава да я направят отвън, но явно са искали да се различава от новия Спортаж. Кормилото също е малко старовремско, но Киа и Хюндай слагат такива в луксозните си модели за Корея. Ако предлага същата технология като ЕВ6, доста хора може да я предпочетат заради по консервативния дизайн отвън (ЕВ6 е прекалено футуристична).
  • #4
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    Не ми се повръщаше,но има вероятност да се случи.
  • #3
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Докторът ( преди 2 години )
    Ужас. Пълен ужас.
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    супер колица, само воланът е леко грозноват
  • #1
    3 rate up comment 20 rate down comment
    Рок ( преди 2 години )
    Как има хора да дават пари за това подобие на автомобил.Пластмаса,пластмаса и отново пластмаса,че на всичкото отгоре най-ефтината пластмаса.Имах служебен Спортидж две години,то няма толкова лоша кола.Дизелова беше,сервиза беше по-посещаван от бензиностанцията.Като чуеш Киа и бягаш колкото можеш по-бързо