IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Могат ли гумите от F1 да направят колата ви по-бърза?

Ако не друго, те поне ще накарат автомобила да изглежда по-добре (ВИДЕО)

Екипът на YouTube-канала Driven Media публикува видео, в което показват дали монтирането на състезателни гуми, използвани в състезанията от Формула 1, ще помогне на "граждански" автомобил да се движи по-бързо. За експеримента беше избран Caterham 270R.


гуми Формула


Ако сте фенове на F1, тогава ще сте запознати със спецификациите на тези гуми. В момента Pirelli е единственият доставчик на гуми за отборите в световния шампионат, които прави техния продукт особено важен. Защото екипите във F1 инвестират милиони в болидите, но както при обикновените автомобили, тяхното представяне също зависи от добрите гуми.

Инженерите прекарват много време в регулиране на температурата на гумите, за да осигурят оптимални нива на сцепление, така че автомобилът им да може да се движи бързо по пистата. Подобно на повечето елементи от болидите, така и гумите, не са предназначени за нормална употреба на пътя.

За експеримента комплект меки гуми, използвани във F1, бяха поставени на Caterham и след това бяха тествани на писта. Както предполагаха в Driven Media, те не успяха да загреят гумите достатъчно, за да постигнат оптимално сцепление. А причината е, че продуктите на Pirelli за F1 са проектирани да се справят с екстремни температури на пистата, което означава, че не са предназначени за шофиране в нормални условия. Дори на пистата леката състезателна кола на Caterham нямаше как да приложи достатъчно сила върху гумите, за да ги загрее.



Като утеха за екипа обаче може да послужи факта, че новите гуми поне накараха Caterham 270R да изглежда като миниатюрен автомобил от F1.

Снимка и видео: Driven Media

0 от 500