IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford разработи светофар, който винаги е зелен за спешните служби

Новата технология ще повиши ефективността на "Бърза помощ" с 40% (ВИДЕО)

Компанията Ford Europe е готова с решение, което ще помогне на службите за спешна помощ да стигнат по-бързо до мястото на повикване, без да се забавят на кръстовища. Става дума за интелигентен светофар, който може да взаимодейства с автомобили и при приближаване на линейка или пожарна кола ще светва зелено, за да ги пропусне, след което ще връща към стандартния режим на работа.


технология


Технологията, която стои зад разработката, се нарича Cellular Vehicle-to-Everything (C-V2X). Тя осигурява безжична връзка на автомобила с буквално всичко наоколо – с другите превозни средства, пешеходците и в този случай с пътната инфраструктура.

Ford вече е оборудвал осем светофара в Аахен (Германия) с необходимите устройства и изпрати на тестовия маршрут кросоувър Kuga, който имитира линейка. Тестовете бяха успешни - когато колата се приближава кола, светофарите светват зелени.



Според идеята на инженерите на компанията, "умните" светофари могат значително да повишат ефективността на службите за спешна помощ. Според немски експерти оцеляването по пътищата би било с 40% по-високо, ако линейките стигнаха до мястото на инцидента само с четири минути по-бързо.

Технологията обаче може да бъде полезна и за обикновените шофьори. Ford работи за включване на възможността за "комуникация" със светофари в адаптивния круиз-контрол, за да подобри комфорта - при получаване на сигнал той ще може плавно да забавя колата, когато светне червената светлина.

Снимка и видео: Ford

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Примерно - час пик на Малинов между БП и Цариградско. Задръстено е и в 2-те посоки до дупка. Как точно ще помогне зелена вълна на линейка идваща от Цариградско примерно, като първия светофар е на 4-500м поне. Къде ще отидат всичките коли, ако светофарите нататък не сменят и те?
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не виждам смисъл - при силен трафик, и задръствания в града, как ще помогне тази зелена вълна. Отделно зависи и как са жързани секциите на светофара.Да не говорим че с пусната сигнализация, на линейка, пожарна, полиция ТРЯБВА да и се осигури предимство и да се нарпави път, без значение какво показва светофара. Пише го и в закона, но явно малцина го знаят.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Само, че такива светофари има много отдавна, даже и в България. На новите линейки в София, системите са свързани със светофарите и когато пуснат лампи, веднага светва зелено и се осигурява зелена вълна.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Радослав ( преди 2 години )
    Като не могат да правят коли дано успеят при светофарите.