IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis показа с какво ще замени легендарния V8 HEMI

Новият 6-цилиндров Hurricane е с две турбини и развива 500 к.с.

Концернът Stellantis представи новата си разработка – двигател с вътрешно горене, който е предназначен да замени легендарния V8 HEMI. Новият мотор е редови, с два турбокомпресора и носи името Hurricane.


Hurricane


Двигателят ще бъде подставят на големи модели на американските марки, включени в Stellantis. Той е създаден за автомобили със задно задвижване, като се поставя надлъжно под капака. Мощността на агрегата в по-силния му вариант е 500 к.с.

Информацията за Hurricane се появи в началото на 2022 г., но тогава се твърдеше, че двигателят ще се казва Tornado в чест на едноименния редови 3,8-литров шестцилиндров агрегат Kaiser Jeep, разработен в началото на 60-те години на миналия век. Сега се оказа, че двигателят с фабричен индекс GMET6 ще получи името Hurricane, което, между другото, също е историческо – така се казваше редовият 4-цилиндров мотор, разработен през 50-те години за модела Willys CJ .

Новият Hurricane е 6-цилиндров, обемът му е 3,0 литра (по-точно 2993 кубически сантиметра). Двата турбокомпресора работят паралелно, като впръскването на горивото е директно при налягане от 350 бара.


Hurricane


Агрегатът ще се предлага в две версии, като те се различават по степента на компресия, броя на горивните помпи, производителността на турбокомпресорите и охладителната система. В първия случай мощността е 400 к.с. и 610 Нм, а във втория – 500 к.с. и 644 Нм. Двигателят е оборудван с газоразпределителен механизъм с два горни разпределителни вала, маслена помпа с променлив обем, система за стартиране и спиране и технология с плазмен пренос на проводна дъга (PTWA), която включва нанасяне на тънък слой композит върху вътрешните стени на цилиндри за намаляване на триенето. Тази технология се използва и в двигателите на Toyota Supra, Nissan GT-R и Ford Mustang Shelby GT500.

Засега от Stellantis все още не разкриват имената на моделите, които първи ще получат новия двигател, но обещават, че ще се появят преди края на тази година. Някои медии вече откриха Hurricane в конфигуратора на Jeep Grand Wagoneer (но то беше незабавно премахнато). Очаква се двигателят да се предлага за Jeep Wrangler, Grand Cherokee, Gladiator и Ram 1500.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    И а ( преди 2 години )
    Намаляват се кубици и цилиндри за сметка на турбини. Аз предпочитам компресор чарджър и така.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    джони ( преди 2 години )
    до 6: *** смешен, ко търсиш тук ве
  • #3
    8 rate up comment 8 rate down comment
    До #3 ( преди 2 години )
    Изчезни в североизточна посока! Не искаш? Там няма какво да се яде?!Яж ми ..я, тогава!
  • #2
    13 rate up comment 14 rate down comment
    до #1 ( преди 2 години )
    Я кажи колко скоро, че на това скоро не му се вижда началото? Русия им развали играта на глобалистите и зелената сделка за която джен-дърите евро-атлантици толкова много се молите, май се отлага за неопределено време, а от там и електрификацията на автомобилите. Така, че започвай да правиш както вятъра, за да въртиш перките на ветрогенераторите!
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Последният мохикан. Скоро абсолютно всички видове ДВГ двигатели ще бъдат заменени от електромотори, които могат да осигурят много по-висока мощност от 500 коня и няма нужда да им бъде осигурявано толкова много място под предния капак, а това място може да се използва за багаж.