fallback

Електромобилите се оказаха по-малко надеждни от моделите с ДВГ

Проучване във Великобритания разкри кои коли се развалят най-често

Винаги се е смятало, че електрическите автомобили са по-надеждни от бензиновите или дизелови превозни средства. В крайна сметка колите на ток имат по-малко движещи се части, както и по-малко течности. Ново проучване във Великобритания обаче показва, че електрическите преводни средства са по-ненадеждни в сравнение с модели с ДВГ, съобщава Mail Online.

Британската потребителска група Which? е анкетирала 48 000 собственици на автомобили, от които 2184 притежават електрически коли. От тях 39% съобщават за проблем през първите 4 години на собственост. За сравнение при притежателите на бензинови модели този показател е едва 19%, а при тези на дизелови автомобили - 29%.

Според резултатите от проучването, електрическите автомобили не само са по-малко надеждни, но и отстраняването на повредата при тях отнема повече време отколкото при кола с конвенционален двигател. Най-честно срещаният проблем при тях е със софтуера, чиято поправка отнема поне 5 дни. При бензинов модел срокът е 3 дни, а при дизелов - 4.

От всички марки електрически превозни средства като най-ненадеждна е посочена Tesla, при която 39% от собствениците отчитат поне една повреда през първите 4 години. В 5% от случаите става въпрос за неуспех при стартирането на мотора. На обратния полюс е Kia e-Niro, където само 6% от собствениците съобщават за повреда, като в 1% от случаите тя засяга стартирането на електромобила.

„Наясно сме, че шофьорите искат да преминат към по-екологични автомобили, но жизненоважно е те да получат качествен продукт. Нашето изследване показва, че специално при електромобилите първокласната цена не означава непременно надеждно превозно средство. Затова и съветваме преди покупка потребителите добре да проучат предложенията на пазара и да изберат на кои марки и модели могат да се доверят", коментира Лиза Барбър, старши редактор в групата Which?.

fallback
  • #45
    S80D5 ( преди 2 години )
    До 47.Незнам колко надежден е ел.мотора но с едно Митсубиши за 8 години минах 360 000км без да знам че били ненадеждни.Сега карам Волво дизел и вече е на 225 000 км освем консумативи друго незнам от къде се купува.Та колко ли са ненадеждни тия ДВГ-та???
  • #44
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз само като им видя цената на тея електрически джиджавки и ми се чупи хатъра въобще да си купя!
  • #43
    Гост ( преди 2 години )
    До 47.А на теб кой ти плаща да хвалиш Тесла?Не го правиш само от гол ентусиазъм,нали?
  • #42
    S80D5 ( преди 2 години )
    До коментар 45.18 астрономически часа с камион ограничен на 90км/ч и един шофьор през 7(седем) граници 1250км преход.Майната и на твойта електричка
  • #41
    анонимен ( преди 2 години )
    Само който не познава устройството на ДВГ може да твърди че е по-надежден от електрическия автомобил. Това проучване е платено от петролните компании.
  • #40
    Да питам пак ( преди 2 години )
    Само един елементарен въпрос на който искам да отговорите.През следващите пет години продажбите на Тесла ще се увеличават ли или ще намаляват? Всичко останало са второстепенни въпроси.
  • #39
    До долния ( преди 2 години )
    Ти си типичен пример за противниците на електромобилите. Всичките ти разсъждения се основават на грешни предположения. Заради такива като тебе едни ентусиасти изпробваха колко могат да минат за 24 часа с тесла модел 3 и постигнаха 2780 км за едно денонощие. След като за тебе е толкова важно колко километра можеш да изминаваш за едно денонощие, е логичен въпрос а ти изминавал ли си някога 2780 км за едно денонощие и дали ти е жизненоважно да можеш да ги минеш?
  • #38
    Фантом ( преди 2 години )
    Смятането е биро за производителите за пред потребителите да се накухят на възможно наи висока цина и двг ще съществува винаги една електричка неможе да мине 1500км за 24ч
  • #37
    анонимен ( преди 2 години )
    Само един елементарен въпрос на който искам да отговорите.През следващите пет години продажбите на Тесла ще се увеличават ли или ще намаляват? Всичко останало са второстепенни въпроси.Според мен след 5 години Тесла ще продава повече от Mercedes и BMW взети заедно, като не говорим за електромобили, а за брой продадени автомобили въобще без значение от задвижването.А вие може да си окачествявате купувачите на Тесла както си искате.
  • #36
    анонимен ( преди 2 години )
    За сметка на това, автомобилите с ДВГ се развалят много по-рядко - само 10 на сто броя имат проблеми със скоростната кутия, 5 на сто имат проблеми с двигателя, повечето от които ми ги покрива гаранцията и потребителя трябва да плаща за тях доста солени суми. Но иначе за целите на класацията, автомобилите на Tesla имат много по-голям на брой проблеми и са последни по надеждност. 10 не подравнени стопа означават 5 пъти по-ненадежден автомобил от 2 счупени скоростни кутии.
fallback
Последни