IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Maserati разкри как ще изглежда новото GranTurismo

Спортното купе първо ще получи електрическа версия с 1200 к.с.

Италианският производител Maserati публикува нова порция снимки на второто поколение на купето GranTurismo, като на тях всъщност е първият модел от електрическото семейство Folgore (в превод от италиански „мълния“). Пазарният дебют на спортното купе е насрочен за 2023 г., а от 2025 г. всички модели на марката ще имат електрифицирани версии.


Maserati GranTurismo


Като цяло, новото GranTurismo е лесно разпознаваемо и дори може да бъде объркано като фейслифт на първата генерация. Светлините са нови, но пропорциите и силуетът са запазени почти в оригиналния си вид. Снимките показват електрическа версия, но това не означава, че „второто“ GranTurismo няма да получи модификации с двигатели с вътрешно горене. Най-вероятно тези автомобили ще получат битурбо двигател V6 3.0 (630 к.с., 730 Нм) с предкамерна система за запалване, която се появи при спортната кола със среден двигател MC20.

На свой ред, електрическото GranTurismo, което ще даде начало на семейството Folgore, ще получи 800-волтова батерия и три електромотора с комбинирана мощност от около 1200 к.с., които ще позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Максималната скорост на купето ще бъде над 300 километра в час.


Maserati GranTurismo


За сравнение, най-мощната версия на първо поколение GranTurismo беше оборудвана с двигател V8 4.7 (460 к.с., 520 Nm), като при нея ускорението до 100 км/ч от място ставаше за 4,7 секунди, а максималната скорост беше 301 км/ч.

Новото Maserati GranTurismo ще се произвежда в завода на Fiat Mirafiori в Торино, където се сглобяват кросоувъра Levante и новия Fiat 500. През същата 2023 г. ще се появи и електрическа версия на кросоувъра Maserati Grecale. Следват версии изцяло на ток на моделите MC20, Quattroporte и Levante.


Maserati GranTurismo


Пълната гама Folgore ще бъде формирана до 2025 г., а до 2030 г. Maserati планира напълно да изостави двигателите с вътрешно горене. Всичко това е част от по-голяма стратегия на Stellantis, наречена Dare Forward 2030.

Снимки: Maserati

0 от 500