IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Историята се повтаря – поскъпването на горивата води до преразпределение на пазара

Липсата на налични електромобили и хибриди засега се оказва сериозна пречка за промените

Шокиращото увеличение на цените на горивата ще доведе до сериозни промени на автомобилния пазар. Това се е случвало и преди в историята, но сега има една сериозна трудност, която към момента спира преразпределението, категорични са експертите от The Drive.


Kia


В миналото скоковете на цените на горивата подтикваха купувачите да купуват по-малки и по-икономични превозни средства, включително такива с хибридни задвижващи системи. Недостигът на гориво в Европа след Втората световна война и Суецката криза от 50-те години на миналия век доведоха до появата на по-ефективни автомобили като Fiat 500 и Mini Cooper.

По-късно - по време на петролната криза от 70-те години на миналия век американските купувачи разчитаха на компактни автомобили от японските марки Honda, Toyota и Datsun. В началото на века рекордните цени по бензиностанциите доведоха до появата на хибридни автомобили като Toyota Prius, както и на предшествениците на днешните електрически автомобили.


производство


Сега шофьорите в САЩ и Европа все повече мислят за закупуване на електрически автомобили, но дилърите просто нямат коли на склад. Недостигът на автомобилни чипове все още не е приключил, а украинската криза допълнително влоши ситуацията на пазара. Концернът Volkswagen, например, беше принуден да спре поточните линии за електрически автомобили Volkswagen ID и Porsche Taycan поради недостиг на проводници, доставени от украински предприятия. Освен това в Атлантика потъна кораб с товар от 4000 превозни средства на концерна, повечето от които електрически автомобили.

Така се стигна до ситуация, при която купуването на нова кола е проблемно и скъпо. Търсенето надвишава предлагането, което се използва от дилъри по целия свят. Цените се покачват и на вторичния пазар (+40% спрямо миналата година в САЩ). Но дори и с точната сума в джоба, клиентът ще трябва да изчака за доставка на поръчаната от него кола.


пазари


Има и още един проблем – заради увеличението на цените на бензина потребителите започват да търсят по-компактни автомобили. Повечето производители обаче напоследък активно изключват компактните хечбекове и седани от гамата си, за да се фокусират върху популярните SUV-модели.

„Ситуацията е такава, че предстои ново преразпределение на пазара, като икономичните хибриди и изцяло електрическите модели ще заемат водеща позиция. Но докато кризата с полупроводниците не приключи, шофьорите ще бъдат принудени да плащат повече и да се задоволят с това, което имат”, твърдят експерти.

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 2 години )
    Цената на желязото за производство на автомобили, и цената на никела за батерии на електрически автомобили се покачва с 300%Скоро цената на нов автомобил ще бъде недостъпна за средната класа в Европа. А електрически автомобили на цени по 120000 лв от WV няма как да заменят Пасат, който с 60000лв разлика в цената ще караш с години.
  • #3
    6 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бъдещето е за електрическите коли.
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Да де ( преди 2 години )
    Ама до скоро в САЩ горивата бяха стотинки. При 7-8 долара за галон и автомобил с посочените големи двигатели.... Ако пътуваш стотици километри до работа и обратно? Това е поне 100 долара дневно за големите им пикапи примерно. А 2000 долара месечно си е цифра. Дори за техните доходи. Това е една заплата на полицай примерно.....
  • #1
    19 rate up comment 6 rate down comment
    bg ( преди 2 години )
    Икономично, ама и тока поскъпна 5 пъти, а бензина само с 50%така че цените се изравниха (забравете, че тока за домакинствата е фиксиран, това няма да трае дълго), ако зареждаш във фирмата или на платени колонки цената е 50-70 стотинки