IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Разбито Ferrari 458 помага за създаването на новия Corvette Z06

Инженерите на GM купили V8 двигател от eBay, за да получат информация

Премиерата на новата модификация на спортния автомобил със средно разположен двигател Corvette Stingray - версията Z06, се състоя през миналата година. Купето получи нов V8, който се оказва, че е бил създаден с помощта на...Ferrari.


Ferrari 458


Инженерите на General Motors са срещнали сериозни трудно при разработката на мотора и за да ги преодолеят е трябвало да потърсят външна помощ. И тъй като е нямало как да се обърнат към друга компания (това би било срамно за Chevrolet), а бюджетът не им позволявал да се сдобият с автомобил на Ferrari, те подходили различно.

Екипът на GM открил, че в eBay се продава катастрофирало Ferrari със счупен двигател. Инженерите започнал да наддават на търга, като в крайна сметка спечелили и колата била доставена в САЩ. Там моторът бил разглобен и изучен в детайли, което помогнало за създаването на двигателя на Z06.

„Още от самото начало на проекта Gemeini (така е наречена разработката на двигателя LT6) започнахме да проучваме опита на McLaren, Porsche и Ferrari, като най-голям интерес предизвика двигателя F136 на Ferrari. В крайна сметка платихме 25 000 долара за счупено Ferrari, което ни беше доставено от Полша в Мичиган и от него събрахме информация“, обяснява главният инженер на проекта Gemini - Джордан Лий.

На свой ред, говорителят на Chevrolet - Тревър Томпкинс, допълва, че за инженерите е било особено да научат как Ferrari защитава системата за запалване и електронните компоненти от вибрациите на „плоския“ колянов вал.

„След като проучихме опита на италианските специалисти, успяхме да създадем свои собствени решения. Когато първите тестови прототипи на новата Corvette C8 бяха готови, колата беше сравнена в тестовете за шофиране с употребявано Ferrari 458 Italia и след това с по-ново Ferrari 488“, спомня си Томпкинс.

0 от 500