IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Горящият кораб с 4000 коли на VW Group потъна в Атлантика

Опитите на спасителните екипи да изтеглят „Фелисити Ейс“ не успяха

Товарният кораб „Фелисити Ейс“, който превозваше 4000 нови автомобила на концерна VW Group от Европа за Северна Америка, в крайна сметка потъна в близост до Азорските острови, съобщава Automotive News Europe.


Фелисити Ейс


Плавателният съд се запали на 16 февруари, като екипажът му, който се състоеше от 22 души, беше евакуиран. Спасителната акция продължи с опити „Фелисити Ейс“ да бъде взет на буксир и изтеглен до някое от близките пристанища.

Вчера сутринта обаче заради силна буря в района корабът легна десния си борд при крен от 45 градуса и малко по-късно потъна на 400 км от Азорските острови. На място се намират няколко спасителни морски съда, чиито екипажи продължават да следят ситуацията.

Корабът транспортираше нови автомобили на марките Volkswagen, Lamborghini, Porsche, Bentley и Audi, като почти всички изгоряха по време на пожара. Заради горящите батерии на електромобилите спасителните екипи не успяваха да се справят с пламъците и в крайна сметка „Фелисити Ейс“ се озова на дъното на океана.

Общата стойност на потъналите автомобили е около 401 млн долара, като германският производител вече уведоми свои клиенти в САЩ, че няма да получат поръчаните от тях коли. Загубите ще бъдат покрити от застрахователя, но VW Group ще трябва да плати спасителната акция.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    IM-дртиВайтБoй! ( преди 2 години )
    Ако тия намааните ФаУ-Бетата не са си застраховали своевременно това карго, едни красиви и доста скъпички бракми на стойност приблизително пол-милиард ЕВРОси отидоха на кино и горката ГЕРМАН.манюФАКтурка го вапца-а отсякъде...м-ДА! Кофти.
  • #5
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какъв е извода?- Електромобилите замърсяват повече :)
  • #4
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Ш'Минтирит ( преди 2 години )
    Ами какво да кажем? Екологичната катастрофа няма да е от батериите, а от разлетия петрол. Батериите не могат да нанесат екологични щети, защото ако не си запознат, най-много литий на земята има в океаните.
  • #3
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Ekoджендърчетата кво ще кажат сега? Еко та пръска от секъде?! хиляди тонове токсичен ***!
  • #2
    2 rate up comment 16 rate down comment
    Кон спиратор ( преди 2 години )
    Някак съмнително се запали след като обявиха, че няма да допуснат Шкода да продава във САЩ. Да проверят дали шефовете на чешкия бранд нямат общо с тази диверсия
  • #1
    34 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези батерии ще си пуснат сега токсиката в океана, но това никой няма да отбележи в "еко-логичноста" на електромобилите