IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault Scenic се завръща като електрически SUV

Моделът с 5 места ще се се появи на пазара през 2024 г.

Френският производител Renault ще възроди легендарния Scenic MPV като част от плана „Renaulution“. Това ще бъде нов SUV с изцяло електрическо задвижване, потвърдиха от компанията.


Renault Scenic


Оригиналният Scenic беше лансиран през 1996 г. и се задържа на пазара близо четвърт век. Неговият наследник ще бъде изграден на електрическата платформа CMF-EV, която направи своя дебют в новия Megane E-Tech Electric. Докато това предстоящо превозно средство е конкурент на хечбека Volkswagen ID.3, бъдещият Scenic е готвен за съперника на SUV-модела VW ID.4.

Според британското издание Auto Express, което публикува и свое виждане за външния вид на модела, новият Scenic E-Tech Electric ще бъде пуснат в продажба през 2024 г. Още през май тази година обаче французите ще представят концептуална версия на модела. За това намекна и шефът на Renault – Лука де Мео, който заяви, че компанията му ще покаже концепция, която се превърне в сериен модел.

Попитан директно дали възроденият Scenic ще запази каросерията на MPV, Де Мео отговори: „Не. Няма да правим още един MPV, а ще създадем един прогресивен модел, който трябва да предложи по-голямо вътрешно пространство, както и от по-голям пробег от електрически Megane”.


Renault Scenic


Новият Scenic ще се предлага само с 5 места, тъй като платформата CMF-EV не е предвидена за 7-местни превозни средства. В същото време обаче тя е подходяща за електромобили със задвижване на четирите колела, като бъдещият електрически SUV ще получи такава, тоест ще има вариант с два електромотора.

Идеята на Renault е моделът да се предлага в две различни версии. По-евтината ще получи батерия с капацитет от 40 кВт/ч, която ще осигурява пробег от около 320 км и ще бъде предназначена за движение в градски райони. За тези, които искат да пътуват на по-големи разстояния, ще се предлага батерия с 60 кВт/ч. И в двата случая система да бързо зареждане ще позволява за 30 минути увеличаване на заряда от 15 до 80%.

Бъдещият Scenic ще бъде по-висок от електрическия Megane, като това ще му даде и предимство на по-голям багажник. Както и при оригиналния модел ще се предлага интелигента технология за сгъване на седалките, както и безопасност на най-високо ниво.

Как се развиваше Scenic през годините (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500