IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Доставчикът на Nissan пуска батерия с пробег 1000 км

Производството на новите акумулатори ще започне през 2024 г.

Китайската компания Envision AESC Group, която доставя батерии за Nissan Leaf, обяви предстоящото пускане на нови батерии, способни за осигурят обхват до 1000 километра. Тук не става въпрос за някаква фундаментално нова технология - Envision просто ще преразгледа разположението на батериите си и ще удвои броя на клетките.


Nissan


Според Nikkei Asia, производството на нови батерии ще бъде организирано в нов завод в японската префектура Ибараки през 2024 г. Батериите ще имат два пъти по-голям капацитет при същия размер, но ще бъдат по-ефективни. Времето за зареждане, например, ще бъде намалено с 30% - до по-малко от 20 минути. Масата им обаче също ще се увеличи.

По-рано тази година компанията Our Next Energy от Мичиган показа експериментален блок батерии Gemini за Tesla Model S, който има капацитет от 203,7 кВт/ч, но заема мястото на стандартна батерия (103,9 кВт/ч). Gemini има специфична енергийна плътност от само 416 ват/часа на литър, а автомобилът, оборудван с него, изминава около 1200 км без презареждане. За сравнение, литиево-йонните батерии в Tesla Model 3 могат да се похвалят с 730 ват/часа на литър, докато клетките на Amprius имат 1150 ват/часа.

Последният е базиран на технологията на силициеви нанопроводници, разработена от учени от Станфордския университет през 2007 г. Това включва замяна на графитната анодна решетка със силициеви „мустаци“, които са способни да задържат десет пъти повече литий от графита, но са по-крехки, склонни да набъбват и образуват така наречения пасивационен слой, което се отразява негативно на цялостната производителност на батерията.


0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Иначе понеже в нисан мажоритарния пакет се държи от Рено искам да спомена, че новият им електромобил Меган Е е повече от добър и на повече от добра цена!
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Това какво, кой, кога ще пуска е пълен смях вече! Ако искаш батерия, 1 000 000км. плюс колиметра ресурс и я искаш тази година, единствения при когото можеш да я получиш е ТЕСЛА! Батерията е 4680 и почват да я вграждат тази година в техни превозни средства! На теория и ядрена клетка за 10 000 000км. може да направят някога, но сега, единствено Тесла предлагат нещо реално!!
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Аз да ви обадя ( преди 2 години )
    Самсунг направиха подобен опит и всички помним резултата - забраниха ги на самолети.
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1-ви - лаборатони, на компютърна симулация, като са забравли да отчетат въздушно съпротивление, маса на колата, триeне ;-). Но пък са оставили климатика включен
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пешко, как успя да изкараш 416 ват/часа на литър по-добре от 730 ват/часа на литър? За другите грешки да не говорим.
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тия 1000км пробег при какви условия се осигурявят да не се окаже че са неприложими.