IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model X Plaid отново би рекорда на 1/4-миля

Най-бързият и най-мощен сериен SUV в света с ново впечатляващо постижение (ВИДЕО)

Tesla Model X Plaid с 1020 к.с. е най-бързият и най-мощен сериен SUV в света, а страхотното при него е също така, че това е и семеен автомобил с 6 места, който може спокойно да бъде използван във всекидневието. Силата му обаче определено е при ускорение – нещо, което екипът на DragTimes тества на писта.


Tesla Model X


Model X Plaid беше закара на Palm Beach International Raceway с цел да постави нов рекорд за сериен SUV за 1/4-миля. Преди да закара колата на пистата, нейният собственик я изпробва на улицата и успя да запише 9,8 секунди. Затова и очакванията бяха, че електрическият SUV ще свали поне 0,1 секунди върху специално подготвената за състезание с драгстери настилка.

Още в първия старт Брукс Вайсблат от DragTimes успя да запише рекордните 9,75 секунди (предишното постижение на същия модел беше 9,83 секунди) при скорост на финала от 231,16 км/ч. Ускорението от 0 до 60 мили (97 км/ч) отне 2,3 секунди, което също е рекорд, тъй като е с 0,2 секунди по-бързо от официалното време, обявено от Tesla. Още по-впечатляващо е времето за ускорението от 60 до 130 мили (97-210 км/ч) – 5,26 секунди, като то е сравнимо с това на McLaren 720S.



За съжаление, по време на втория и третия опит, системата за измерване на времето на пистата не работи, така че Брукс ще трябва да се върне друг път, за да опита пак. Според него, Model X Plaid може да се справи за 9,5 секунди.

Що се касае до постигнатите в случая резултати, в европейски мерни единици те изглеждат така - Model X Plaid ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,73 секунди, от 100 до 200 км/ч за 4,53 секунди и 0 до 200 км/ч за 7,27 секунди.

Снимка и видео: Drag Times

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 9 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Айде айде по спокойно. Има много недостатъци елавтомобилът. Но в момента не е изгодно да се показват и изтъкват. И не само елавтомобилите, но и тези ВЕИ също имат големи недстатъци. САмо за справка, поразгледай из нет-а за перките на вятърните турбини, какво правят с тях, след като им изтече животът. И втора справка, как се рециклира батерия на елавтомобил Тесла. И ако владееш елементарна математика ще си направиш простата сметка след 10-15 години колко батерии ще има за заравяне в заравяне...
  • #4
    10 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Даже не можеш да схванеш иронията, че това е пълноценен шестместен семеен SUV който не е задължително да караш като спортен автомобил, ако не ти е кеф. Ако някога дори си виждал porsche 911, въобще няма да си помислиш да го използваш като семеен автомобил, а собствениците му са го купили защото е бързо, но се оказва по-бавно от семеен автомобил. Виждаш ли защо светът ще премине към електромобили? Те съчетават предимствата на различни видове автомобили без техните недостатъци.
  • #3
    4 rate up comment 8 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    2 и това, какво те топли? Гледай, какво става по пътищата с бензиновите аналози, сп подобни мощности и ускорения. А и ускорението не е най важното, има по важни неща.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    След двайсетина такива ускорения, батерията е над 80% заряд. Изпробвано.На всичко отгоре, както виждаш от статията са се надявали следващите стартове да са по-бързи от първия. При останал 10% заряд, този 6-местен семеен SUV все още е по-бърз на четвърт миля от повечето спортни автомобили в света.
  • #1
    1 rate up comment 9 rate down comment
    бай ВарвАр ( преди 2 години )
    ..... и на 8-мата секунда батерията свършва ...