IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви коли се карат в най-затворената държава на света?

Вижте тайните на севернокорейската автомобилна индустрия (ВИДЕО)

Населението на Северна Корея е около 25 милиона души, но по пътищата на страната се движат не повече от 30 000 коли. Това е най-ниското ниво на предлагане на автомобили в света и затова е интересно да се разбере какво карат обикновените севернокорейци.


Северна Корея


Всъщност, на този въпрос е трудно да се отговори, защото Северна Корея е много затворена страна, която рядко разкрива информация за живота на своите граждани. Въпреки това, благодарение на видеоклип от Donut Media, който се появи в YouTube, може да са научат някои интересни подробности за превозните средства в държавата.

По-голяма част от тях са предназначени за превоз на военни персонал, но в страната има и много вносни автомобили. Според избягали от Северна Корея дезертьори, държавните превозни средства са от марката Mercedes-Benz и колкото по-висока е позицията на чиновника, в толкова по-скъп и модерен модел се вози той.


Северна Корея


Въпреки ограниченията за внос на стоки, наложени на държавата, по нейните пътища се срещат и много коли от марката Toyota, като повече от тях са от висок клас. Има и доста коли на Volvo, тъй като през 1974 г. правителството на страната поръчва над 1000 бройки от различни модели на шведския производител. Те са доставени, но корейците така и не плащат за тях.

В Северна Корея извършва и собствено производство на автомобили. Първата кола, сглобена в страната, е „Победа“ - седан, проектиран от инженерите на ГАЗ по време на СССР. Именно руснаците са построили и завод за този автомобил в Пхенян, като там се произвеждат и военни превозни средства.


Северна Корея


Освен това, в Северна Корея има завод Sungri, открит още през 1950 г., където се е произвеждало военно оборудване за Корейската война. Този завод отдавна прави множество копия на леки автомобили за вътрешно ползване - от модели на ГАЗ до такива, които подозрително приличат на автомобили на известни марки като Volkswagen и Mercedes-Benz.

Едновременно с това местната автомобилна компания Pyeonghwa Motors произвежда лицензирани версии на Fiat, базирани на моделите Siena и Doblo. Тази компания държи всички права не само върху производството, но и върху вноса и продажбите на употребявани автомобили. Това обаче не улеснява гражданите, тъй като в Северна Корея е забранено на частни лица да притежават превозни средства.



От друга страна, ако сте лидер на Северна Корея, можете да имате почти всяка и скъпа кола. Известно е, че лидерът на КНДР - Ким Чен-ун, притежава Audi R8, Range Rover, Rolls-Royce и много други ексклузивни автомобили.

Видео: Media Donut

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До анонимен ( преди 2 години )
    Другарю примитивен ***,защо не отидеш в любимата ти Северна Корея - там всичко е прекрасно и има нулева престъпност. Сигурен съм че като всеки българин имаш роднини и приятели,които са заминали в чужбина да работят или учат. Питай ги защо отиват в "покварения ***" запад и предимно в държавите от Европейския съюз. Защо не заминат в Евразийския съюз(с членове Русия,Беларус,Армения,Казахстан и Киргистан)?
  • #4
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Роко Скиавоне ( преди 2 години )
    Планът на Швааб цели точно същото да стане в целият свят или хората да се насигат или остават без частна собственост
  • #3
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Supersonic ( преди 2 години )
    Тези хорица от Северна Корея е крайно време да влязат в правия път...
  • #2
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нека "оди" бос!!!
  • #1
    23 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Сега в Корея, а скоро и навсякъде по света. Модела вече е изпитан