IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проучване покава, че колите са по-мръсни от тоалетните

Най-много бактерии има в багажника и на шофьорската седалка (ВИДЕО)

Ако редовно се храните в колата си, вероятно ще трябва да преосмислите това решение, тъй като ново проучване установи, че превозните средства могат да бъдат по-мръсни от средностатистическа тоалетна.


бактерии


Проучването е поръчано от компанията Scrap Car Comparison и е проведено от изследователи от биологическия факултет на Университета в Астън. Те са взели проби от две тоалетни и пет превозни средства, като едно от тях е само на 2 години. Във всяка една от пробите са открити фекални бактерии, е нормално за тоалетна.

По-интересното е, че такива бактерии има и в багажниците на петте автомобила. А там, по принцип, много хора поставят хранителните продукти, купени от магазина. Фекални бактерии също често се откриват на шофьорската седалка, което е по-малко изненадващо.


бактерии


Най-мръсната зона на автомобилите е именно багажникът, където са открити 1452 бактерии. Следват седалката на водача (649 бактерии), скоростният лост (407 бактерии), задната седалка (323 бактерии) и арматурното табло (317 бактерии). Интересното е, че една от най-чистите зони в автомобилите е воланът. Това е малко изненадващо, тъй като шофьорите държат ръцете си на волана, но изследователите смятат, че може да се обясни с повишената употреба на дезинфектант за ръце по време на пандемията на коронавирус.

Проучването установи също, че колкото по-старо е превозното средство, толкова повече бактерии има в него. Според д-р Джонатан Кокс, който ръководи екипа от учени, като цяло резултатите не са чак толкова притеснителни, но хората трябва да са наясно, че не цялата мръсотия е видима.



Той обаче е категоричен, че че хората трябва да полагат повече усилия, за да поддържат автомобилите си чисти, тъй като „в крайна сметка става дума за намаляване на риска от заболяване“.

0 от 500