IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Коронавирусът ще измени автомобилите до неузнаваемост

Топ-дизайнери очакват големи промени свързани със защитата от вируси и бактерии

Пандемията от коронавирус вече нанесе съкрушителен удар на автомобилната индустрия, като се очаква да има и други сериозни последствия, които ще продължат дъло време. Редица автомобилни дизайнери са на мнение, че вирусът ще промени и самата разработка на новите автомобили.


коронавирус защита


„Пандемията ще промени нашите възприятия за безопасност и разкош“, твърди Гордън Вагенер, главен дизайнер на Daimler, цитиран от агенция Bloomberg. На същото мнение е и неговият колета Феликс Кирбертус от Rolls-Royce, според когото задачата на бъдещите автомобили е да дават усещане за свобода на собствениците си, както и възможности за безопасно придвижване.

Следвайки тенденциите, много автомобилни брандове вече експериментират с различни системи за почистване на въздуха. Например, Jaguar Land Rover разработва ултравиолетова лампа, която може да спира разпространението на бактериии и вируси в салона на автомобила. Според представители на британската компания, тази технологии може да бъде опростена и да бъде интегрира в климатичната система.


коронавирус защита


Други производители, в това число Mercedes, разглеждат идеята за почистване на въздуха дори извън пределите на автомобила. Вагенер не разкрива детайли, но признава за разработката на система, при която машината ще взима патогените от въздуха и така ще го почиства.

В същото време Rolls-Royce работи върху различно устройство, което ще повиши безопасността. То се нарича „невидимо покривало“, което ще скрива автомобила от потенциални вредители. Засега обаче от британската компания не разкриват никакви подробности за технологията, както и кога ще бъде готова тя.

Снимки: Jaguar, Mercedes-Benz

0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #1 Tой може и да е изчерпан, но ти поне си неизчерпаем източник на простотия. Няма изчерпване при теб никакво...
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тотални глупости. Това е по-скоро маркетингова стратегия, защото въпреки и да се подобри атмосферата в автомобила, все пак хората илизат от колите и това не ги предпазва от вирусите вън...
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ...невидимо покривало, което ще скрива автомобила от потенциални вредители. Тея съвсем изтрещяха щом почнаха за шапки невидимки да мислят. А шапка невидимка за крадците ще има ли да не могат да виждат колата ти? А едно невидимо покривало, когато съм спрял на забранено да не ме глобят? Ама наистина изтрещяването е тотално!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Стъно ( преди 3 години )
    Вие полудяхте ли бе?
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    На Вагенер му е време да напуска! Вече само копи пейст модели прави, тотално изчерпан!