IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Geely разработи филтър против коронавируса

След Tesla, китайският производител също представи филтър, който предпазва пътниците от инфекции

Geely разработи филтър против коронавируса

Още от 2018 г. Tesla вгражда филтър за купето, който трябва да предпазва особено ефективно от вируси. Това обаче не бе всичко. В менюто на автомобила може да се избере режим "Bioweapon Defense Mode", който следва да остави навън 99,97 процента от бацилите. За целта климатикът прекарва целия въздух през филтър и увеличава леко налягането в купето, за да предпази от проникване на външен въздух в интериора.

Tesla филтър

Не толкова ефективен, но с 95-процентен филтриращ ефект (колкото на медицинска маска за лице), ще бъде филтърът, който Geely ще започне да монтира в своите автомобили. Неговата разработка е директна реакция срещу корона вируса, който дойде от Китай.

Германската изпитателна лаборатория TÜV Rheinland потвърди действието на филтъра в независими тестове. Тъй като корона вирусите обаче са относително малки, както при Tesla, така и при Geely продължава да съществува шансът вирусите да попаднат в купето. Абсолютна сигурност няма – те просто намаляват риска.

Снимки: Tesla, Geely

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Nev ( преди 4 години )
    За такава екстра бих платил допълнително. Между другото, HEPA филтрите се изпоплзват в много от климатичните инсталации, защо не и при автомобилите?
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    95-процентен филтриращ ефект (колкото на медицинска маска за лице). Защо ли си мисля, че това не е вярно... или може би под маска за лице имат предвид противогаз с активен въглен?Ако сложиш обикновенна маска само на устата/носа с цел предпазване от заразяване смисъла не е голям. Очите остават открити, а както занем през тях също можеш да се заразиш (не само с този вирус).