IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Лондон ще се плаща за пътуване с личен автомобил

Предложението е на кмета на града, като може да бъде реализирано до 2024 г.

За всяко пътуване в Лондон с личен автомобил може да се взима такса, съобщава The Guardian, като посочва, че предложението е на кмета на града Садик Хан и може да бъде реализирано до 2024 г.


Лондон


Според градоначалника, тази мярка ще помогне в борбата с изменението на климата и ще намали пътуванията. А това ще помогне на града да изпълни поставената от властите цел, като се превърне във въглероено неутрален до 2030 г.

За целта ще бъде разработена система за плащане, която ще вземе предвид изминатото разстояние, времето за пътуване и местоположението на автомобила. Кметът смятат, че въвеждането на таксата ще реши и проблема със социалната справедливост, тъй като най-бедните лондончани не притежават автомобили, но пък страдат от тях.

Садик Хас е възложил на общинската компания Transport for London (TfL) да разработи цялостна тол-система. Предвид сложността на задачата, тя може да бъде изпълнена не по-рано от 2024 г., но има начини шофьорите може да бъдат принудени да плащат и преди това, като бъдат въведени по-прости временни алтернативи.

Сред тях, например, е въвеждането на дневна такса за „чист въздух“ за всички пътувания с автомобили с бензинови и дизелови двигатели, както и разширяването на зоната с ниски емисии (Ulez), в която пътуването със стари автомобили струва 12,50 паунда.

Друг възможен вариант е въвеждането на градска входна такса, от която ще бъдат освободени електрическите автомобили и другите „зелени“ превозни средства.

0 от 500
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Chcicho_Ficho ( преди 2 години )
    До 4Те все едно сега карат безплатно и не плащат един тон данъци и такси.
  • #4
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Браво на тях ( преди 2 години )
    Като искаш да караш ще си плащаш
  • #3
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е то нали сега има такса за определени части на града. Но пък ужким всички да са равни, но пък ще има дискриманция на по това каква кола караш. За пореден път, популистки мерки. А може да сменят и корабите по Темза с електрически, или най-добре с гребла. Така ще се грижат и за добрата кондиция на жителите.
  • #2
    21 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    социална справедливост, еко мерки... пълни глупости.. КОНТРОЛ е думата. Ааа и да му напомни някой на тоя че планираната му таксичка вече я има - нарича се акциз
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Chicho_Ficho ( преди 2 години )
    Чудно :)