IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Берлин става град без автомобили от февруари

Градската управа трябва да гласува искането на повече от 50 000 граждани

Германската столица Берлин скоро може да има най-голямата зона без автомобили от всеки град в света. Решението ще бъде взето в началото на февруари на заседание на градската управа, съобщава медиите в страната.


Берлин


Планът за освобождаване на улиците на германския град от автомобили се ражда през 2019 г., когато трима приятели сформират групата Volksentscheid Berlin Autofrei или Народен референдум за свободен от автомобили Берлин. Той предвижда ограничения на превозните средства в район на града, който е по-голям от Манхатън.

Петицията е пусната през април миналата година, като бързо събира над 50 000 подписа. Сега Сенатът на Берлин ще трябва да вземе решение дали да уважи искането на гражданите. Ако това стане, ще има и изключения, като специални разрешителни за движение ще получат превозните средства на аварийните и спасителни служби, камионите за извозване на боклука, таксита, търговски превозни средства и колите на хората с ограничена подвижност.


Берлин


Освен това жителите ще могат да използват автомобил чрез програма за споделяне на автомобили до 12 пъти годишно, ако им се налага да пътуват на по-големи разстояния в града. Според проучване, поръчано от регионалния парламент на Берлин през 2014 г., около 60% от пространството по пътищата в града са предвидени за автомобили, въпреки че само 33% от пътуванията се извършват с тях. За сравнение, едва 3% са отделени за велосипеди, на които обаче се падат около 15% от пътуванията.

„Става въпрос за това как всички искаме да живеем, дишаме и играем заедно. Искаме хората да могат да спят с отворени прозорци, а децата отново да могат да играят на улицата. А бабите и дядовците трябва да могат да карат велосипедите си безопасно и да имат много пейки, на които да си поемат дъх”, коментира един от авторите на петицията Нина Нобле.


0 от 500
  • #4
    17 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Ще им се позволи да ползват автомобил 1 път в месеца - и тия ще преглътнат и ще замълчат - някоя такава зелена откачалка бих я бушинирал и после отивам да я лежа за свястна, поне ще съм направил добро за света!
  • #3
    24 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Берлин е 3.645 милиона население от тези милионе 50 хиляди зелени откачалки са подписали нещо и ще издевателстват над 3.6 милиона - ГНУСОТ!
  • #2
    17 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пешо - научи го малко тоия български език. В заглавието даваш факт, но после казваш, то не е факт, засега е внесено само искане, което тепърва ще се гласува. Ако Берлин го приемат (което ме съмнява много), това може би ще е последното червено-зелено управление там (което малко или много съсипа града) от една страна, а от друга, ще е пряко отражение на правителството с еко-талибаните, на които само забрани са им в главите.
  • #1
    11 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ужасссс! Спрете им и бирата и наденичките на германците и пак ще запалят световна война!