IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как собственоръчно да възстановите блясъка на салона на вашата кола

Ако не искате да ползвате професионалните услуги на автомивка, възползвайте се от тези съвети

Салонът на автомобила е мястото, където водачът прекарва най-много време. И дизайнерите и инженерите, които добре знаят това, постоянно измислят по нещо ново, за да го направят още по-удобен, но при нормална употреба, независимо от какъв материал е изработен интериорът, той се износва и замърсява. Разбира се, редовното химическо чистене на автомивка ще помогне да се избегне това, но цената на услугата, особено напоследък, сериозно "хапе". Именно поради тази причина сме подготвили за вас няколко съвета как да възстановите интериора на автомобила без много средства и най-вече - собственоръчно.


салон почистване


Ако вашата кола е с кожен салон, тогава най-често срещаният проблем е образуването на дебел слой мръсотия, който разваля външния вид. За да премахнете тази мръсотия, просто забърсване с влажна кърпа няма да е достатъчно. Трябва да вземете специален почистващ препарат, който лесно ще изтрие всички замърсявания. Най-добре е да закупите деликатен продукт, който нежно почиства и овлажнява кожата. Втривайте го в седалката поне веднъж месечно, като по този начин кожата с която са тапицирани седалките ще е мека, матова и ще ви е приятно да седите на нея. Същото важи и за волана.

За интериорът от плат също трябва да се грижим често, тъй като текстилът много обича да абсорбира мръсотия и прах, особено през лятото, когато отваряте прозорците, за да получите доза свеж въздух. Леките повърхностни замърсявания могат лесно да бъдат отстранени със специални, бързо ерозиращи, неагресивни средства. Там, където те не работят, обикновен препарат за отстраняване на петна също ще помогне. За да не се налага да прибягвате до услугите на автомивка, е достатъчно поне веднъж седмично да използвате прахосмукачка и влажен парцал с който да отстраните остатъчния слой прах.

Вътрешната пластмаса също има свойството да се цапа и за да я поддържате в добро състояние, не е нужно да прибягвате до професионални услуги. Не е нужно да използвате и популярните "мазни" спрейове за табло - така само ще влошите нещата. След химията повърхността става мазна и още повече привлича прах и има силна миризма, сякаш току що сте си купили колата от търговец, защото именно те използват този метод за улесняване на продажбата на автомобилите си. Всичко, от което се нуждаете, е да закупите антистатичен агент и да го нанесете върху пластмасата, избърсана преди това с влажна кърпа. Тогава интериорът на автомобила ще бъде по-свеж и по-привлекателен.

Е, остават постелките на пода. Тук, като цяло, всичко е просто - използваме прахосмукачка, а там, където има повече мръсотия, е по-добре да изберете почистваща пяна. Нанасяме я на мястото на замърсяване, изчаквате няколко минути и отстранявате със същата прахосмукачка. това са базовите съвети как да върнете на вашия автомобил предишния му блясък и отново да прекарвате време зад волана с усмивка, при това без да се налага използването на скъпи професионални услуги.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Някой ( преди 1 година )
    Номер 2, ами нали точно затова е освежаването. Ако колата е нова и на малко километри, за какво и е освежаване?
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Пешо сопола ( преди 2 години )
    Какво освежаване,като се има в предвид, че 90% от колите в БГ са на по милион км и що сополи и мазни пръсти да избърсани по седалките?
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    истината е ( преди 2 години )
    Като го прочета винаги си казвам , че неделята ще вземе да изпълня нещо от написаното , но после ме домързява и предпочитам да дам 50 кинта и да не се занимавам