IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как правилно да теглим кола с автоматична скоростна кутия?

Всички знаят, че това става на неутрална предавка, но какво ще стане, ако двигателят не работи?

Как правилно да теглим кола с автоматична скоростна кутия? Това е един от често задаваните въпроси в различните автомобилни форуми. Ясно е, че това трябва да става на неутрална предавка, но как да превключите на нея, ако по някаква причина двигателят не може да бъде стартиран?


автоматик


При някои модели автомобили селекторът на автоматичната скоростна кутия може да се премести просто чрез натискане на педала на спирачката, посочват експерти. При други превозни средства трябва да се активира специален бутон, поставен от производителя, като най-често той е разположен до самия лост за скоростите, но може и да бъде скрит.

В почти всички случаи е възможно колата да бъде изтеглена, без да се стартира двигателя. Трябва обаче да се знае едно основно нещо – възможностите за теглене при съвременните превозни средства с автоматични скорост и CVT за силно ограничени. И ако по-рано действаше правилото „50 на 50“, тоест теглите със скорост до 50 км/ч и на разстояние до 50 км, сега то е променено на „с двигател на празен ход в неутрално положение може да изтеглите колата до машината, на която ще я качите, за да я закарате в сервиз“.


автоматик


Като цяло, при по-старите стандартни автоматици в неутрално положение може да теглите колата до края на света, без да се прритеснявате. При съвременните преселективни роботизирани скоростни кутии обаче е подходящо ново правило – нещо от рода на „15 на 15“, тоест бавно и внимателно теглене до най-близкия автосервиз.

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гъста мрежа от хомос ( преди 1 година )
    Чета коментарчета,гледам и не вярвам на ушите си! Как все компетентни са се изходили по темата, в БГ мама ли прочетохте решенията?!
  • #10
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Pavlin ( преди 2 години )
    Буташ я броня в броня
  • #9
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Driver ( преди 2 години )
    Много просто но трабва да си кадърен.,,С 2 - 13 ключета лягаш и развиваш кардана от диференциала и теглиш до другия край на света,,
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Автмат ( преди 2 години )
    Еее тъй го обеснявате щекажеш че на някой психично болен обеснявате
  • #7
    42 rate up comment 4 rate down comment
    Иванов ( преди 2 години )
    Тегленето е отживелица. Бъди новатор, извикай пътна помощ. Ако немаш пари, помисли предварително и си добави към гражданската такава опция. Ама по- големата част от населението обръща всеки свободен лев в бира и евтин салам за мезе. Тва.е трагедията.
  • #6
    27 rate up comment 1 rate down comment
    Верно ( преди 2 години )
    Ами много просто ако искате да имате кола автоматик, не я теглете с въже, обадете се на пътна помощ, ще ви излезе по евтино
  • #5
    25 rate up comment 8 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    От над 30 години съм из чужбина. Кола на въже не съм виждал. Даже, освен по магистрали, има държави с изцяло забранено теглене по обществени пътища. Ама, инж. ***, може даже да я засили на неутрал, да ръгне драйв и да запали мотора!.....
  • #4
    58 rate up comment 7 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Никога не е имало такова нещо като теглене на автомобил с автоматична трансмисия!!! 15 на 15, 25 на 40, 50 на 50 са форумни измислици!!! Ще тръгна да си тегля колат 1 час за 15км с всички рискове за себе си, движещите се по пътя и трансмисията! Вика се пътна помощ, това е!Освен ако не си на 5-10 мин бутане от сервиза! 15км с 15км/ч що за глупости!!!
  • #3
    40 rate up comment 10 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Репатрака струва майка си баща си, ако нямаш акъл в главата! Има опция Асистант при всяко каско или ако не сключваш каско има абонамент в СБА - хем отстъпка при ГТП и ГО, хем безплатна пътна помощ в България, че и чужбина! А пътна помощ се налага не само заради скоростна кутия! Ама ти си карай сигурната "ръчка"
  • #2
    16 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Още по-сигурно, "ръчка". Че репатракът струва "майка си и баща си", ако въобще поиска да дойде до мястото на аварията.