IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да избегнете влагата в колата си през зимата

Тези действия ще запазят здравето както на автомобила, така и на пътуващите в него

С настъпването на зимата става много влажно не само на улицата, но и в салона на всяка кола. В един момент това се превръща в истински проблем, който пречи на нормалното използване на превозното средство. В крайна сметка, постоянната миризма на влага е предвестник за развитието на бактерии и мухъл, а и не само…


влага в салона


Всичко това може да бъде предотвратено лесно, категорични са експерти. Те посочват какви са начините да се предотврати навлизането на влага в колата и съответно нейното превръщане в развъдник на микроби. Тяхното използване не само ще поддържа автомобила в добро състояние, но и ще предпази здравето на пътуващите в него.

За да не се натрупва излишна влага в интериора, е достатъчно да извършите няколко прости действия. Много е важно обаче, това да бъде направено навреме. Бабешките методи като сол в чорап, силиконов гел, ориз в плик, пяна за бръснене върху стъкло – всичко това не решава проблема, като то е измислено от мързеливи и небрежни шофьори.

Първото, което трябва да се направи е да се смени филтъра на купето навреме. Работата е там, че през пролетта и лятото той се запушва с пух и прах, поради което пропускателната му способност се влошава. Влагата изостря този проблем, а мръсният и влажен филтър е отлична среда за бактериален растеж.

През зимата си струва да проверите уплътненията на вратите. Те не трябва да бъдат скъсани, деформирани или силно износени. И за да удължите експлоатационния им живот поне веднъж на всеки шест месеца (или преди зимата), те трябва да бъдат третирани със силикон. Това ще спести залепване на вратите в студено време и ще запази еластичността и уплътняващата способност на гумените ленти.


влага в салона


Трябва също да проверите дренажната система на автомобила. Всички дренажни канали в двигателното отделение трябва да са чисти от замърсявания и натрупани през есента листа. Тези канали се почистват със стоманена тел и пневматичен пистолет.

Дезинфекцията на вътрешната вентилационна система също е в списъка на задължителните процедури. Звучи страшно, но тази работа не изисква специални умения. Достатъчно е да закупите подходящите материали и разтвори и да се захванете за работа.

Ако кабината мирише на влага, когато климатичната система е включена, тогава нейният изпарител трябва да се почисти. За това се използва специална пяна, която се нанася върху повърхността на изпарителя през въздуховоди или дренажни кранове. Разбира се, непременно трябва да замените леките пухени стелки с гумени, които да имат високи страни. Колкото повече клетки има в килимите, толкова по-добре ще задържат водата.


0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пламен ( преди 2 години )
    Тъпотий
  • #8
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Бизона ( преди 2 години )
    Много *** статия с абсолютно неверни твърдения
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ами хубаво че имаш автомобил но поне ни кажи модел година
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Кристина, за да изчистиш листата под черната кoра под предното стъкло трябва да я свалиш тази кoра. Но на повечето коли рамената на чистачките пречат да се свали тази кoра. Те не се свалят трудно, но има риск да се счупи предното стъкло, ако "майстора" не е опитен. Също така под кората, на дъното и в двата края има и едни дренажни тръби, които отводняват това пространство, когато вали дъжд. Добре е и те да се промият от боклиците там. Или сервиз или добър приятел опитен с автомобили търси.
  • #5
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Кристина ( преди 2 години )
    Там където влиза въздуха за купето. Под челното стъкло. Имам листа. Как се премахват. Не може да се бръкне, за да ги махна. Някой знае ли.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    онЗи ( преди 2 години )
    сменете си филтъра на климатика и не забравяйте въздуха не е на рециркулация(да се върти само в купето) а да влиза от вън. така стъклата ще ви се изпотяват по-малко...
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    За филтъра да-скандинавските страни и в Русия шофьорите го махат зимата,обаче до изпарителя в съвременния автомобил едва ли всеки може да стигне,не е лоша идея - котешка тоалетна в салона -ефективна е
  • #2
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако веднъж в колата се е завъдил мухъл и гадна миризма единственото решение е пълно разхлабяне на интериора, пране и почистване на всички пластмаси, мокети и тапицерии. И другото нещо, не всички коли имат филтър за въздуха в купето. Доста от старите коли нямат.
  • #1
    26 rate up comment 34 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Вие луди ли сте? КОЙ нормален човек има време да се занимава с такива глупости? Ако слушаме вашите съвети излиза че за колата трябва да полагаме повече грижи отколкото за едно дете. А в края на крайщата колата е просто една машина консуматив и тя трябва да служи на нас а не ние на нея. Като почне да прави такива проблеми продаваш/ хвърляш и вземаш нова. Аз да не съм сервиз постоянно да се занимавам с някаква ***.