IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се измислят имената на автомобилите?

Изборът е дълъг процес, в който участват голям брой хора

Френският производител Renault наскоро разкри името на следващия си нов автомобил – Austral. Как обаче се избират названията на моделите? Отговор на този въпрос дава Силвия, която е мениджър по стратегията за имената на автомобилите в отдел „Маркетинг“ на френския производител.


Renault Astral


Принципи на подбор 

В продължение на няколко десетилетия имената на автомобилите на марката започваха с буквата R (за Renault), последвана от цифра. С течение на времето обаче повечето модели започнаха да получават „живи“ имена, които са по-убедително и съответно се запомнят по-лесно от публиката.

„Живите имена ви позволяват да експериментирате с тяхната дължина и звук. Кратки, палави названия като Clio и ZOE са подходящи за компактни, градски и динамични автомобили. Дългите - като Talisman, например, работят добре за големите модели от по-висок клас“, обяснява Силвия.


Renault Espace


Някои от имената излизат от гравиците на оригиналните концепции и стават част от автомобилната история. Например, Espace (от френски за „пространство“) отразява простора на кабината, докато Twingo предава експлозивната енергия и динамика на модела. Името, под което автомобилът навлиза на пазара, винаги е резултат от дългогодишни изследвания. 

Екипите по маркетинг, дизайн, продуктова концепция и юристите на Renault работят в тясно сътрудничество помежду си, като понякога се обръщат за помощ към агенции за брандиране. Всички имена трябва да съответстват на превозните средства, техните предимства и обещанията, които дават на клиентите. 

Как се избира името?

Първо, можете да се обърнете към „класиката“ и да изберете име, което свързва миналото на марката с нейното бъдеще. Renault, например, избра оригиналното име Mégane и го модернизира в Mégane E-TECH Electric за нов високотехнологичен компактен хечбек, който ще излезе на пазара в началото на 2022 г. 


Renault Megane


Второ, можете да вземете име от непрекъснато нарастващия списък със собствени имена на Renault и трето – можете да измислите нещо ново. Трябва обаче да бъдат премахнати евентуални правни, езикови или културни пречки във всички държави, в които този автомобил ще се продава.

Предлагат се поне три варианти

Окончателният списък включва три варианта на название, които се представят за преценка он висшето ръководство. И в крайна сметка главния изпълнителен директор е този, който взема окончателното решение с какво име моделът ще влезе на пазара.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 2,от 2005г. с нов Меган в момента го кара дъщеря ми на 235х.км. без особени проблеми,като качество,аз от 2017г. с нов Каджар на 95х.км.,до сега само обслужване и едно уплътнение на челното стъкло покрито по гаранцията на 2-ия месец от покупката,оказа се производствен дефект липса на лепило доколкото разбрах/но това не е много сигурно дали е така/.За мен качеството е на високо ниво,а за теб си е твое мнение,но аз ги ползвам,а ти само така си мислиш.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 1 в момента дъщеря ми кара Туинго 3 с двигателя отзад 900 куб.см. 90к.с. с турбо няма да ти казвам за каква ракета става на въпрос за този клас.
  • #2
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Ако отделяха толкова внимание и на качеството на автомобилите, колкото на имената им щяха да са топ производител.
  • #1
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Twingo и динамика?