IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глобалният недостиг на чипове ще продължи и след 2022

Това обещава още проблеми с доставките на нови автомобили

Глобалният недостиг на полупроводници в автомобилната и много други индустрии ще продължи още няколко години след 2022 г. Най-големият недостиг се наблюдава при микросхемите от по-старо поколение, които се използват при производството на автомобили.Това са основните изводи от изследването „Как да преодолеем кризата на полупроводниците. Постоянната структурна повреда изисква стратегически отговор от автомобилната индустрия", направено от компанията Roland Berger.


чипове


Според анализа на експерти от консултантската компания, търсенето на чипове ще нараства със 17% годишно от 2020 до 2022 г., а производственият капацитет ще нараства само с 6% годишно за същия период. Аналоговите микросхеми и чиповете MEMS са полупроводниковите сегменти, при които се очакват най-големи дефицити. И тъй като фабриките за полупроводници вече работят със среден капацитет от 97%, то наваксване на изоставането не е възможно.

Освен това, научени от горчивия опит, производителите на автомобили вече действат на принципа „за всеки случай“, като натрупват запаси и така увеличават недостига. Отварянето на нови производствени съоръжения няма да решат проблемите на автомобилната индустрия, тъй като инвестициите са насочени предимно към високопроизводителни чипове от последно поколение.

Най-големият недостиг в момента за чипове от по-старо поколение е с производствени технологии от 90-те и 2000-те години. Тези компоненти съставляват около 95% от съвременна електронна архитектрура на превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Така на чиповете от последно поколение се падат едва 5%. Производителите на автомобили твърде бавно преминават към новите електронни компоненти, като се очаква, че процесът ще отнеме поне още 5 години.

Освен това са необходими директни дългосрочни договори за доставка с производители на полупроводници и ангажименти да дълъг период, което също е важна мярка за преодоляване на кризата.

0 от 500