IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерт: Рано или късно шофьорите ще плащат за изминати километри

Технологиите вече са достатъчно напреднали, за да направят това възможно

„Рано или късно всички шофьори ще започнат да плащат километрите, които са изминали по пътищата. Технически това вече е възможно, като така ще се оптимизира трафика, но в много държави този момент все още е далеч“. Това обяви директорът на Института по транспортна икономика Михаел Блинкин и допълни, че решението на транспортните проблеми най-често зависи от конфигурация на конкретните градове.


шофьори


„Ако е необходимо хората да не идват в центъра, достатъчно е да се направи паркирането там много скъпо или да се въведе такса за влизането там. Факт е обаче, че през следващото десетилетие светът ще премине към плащане на километър и от това няма как никой да се измъкне“, каза още експертът.

Блинкин допълни, че технологиите вече са достатъчно напреднали и автомобилите разполагат с цифрови системи, които записват всяко тяхно движение. Така то може да се таксува и в края на месеца собственикът просто да получава сметка, както за ток, например. Естествено, ще има разлика между цената за малък и голям автомобил, както и за районите на движение – в голям град ще се плаща повече, а в селски район – по-малко.

„Дигиталните технологии позволяват това да се направи с лекота сега. Тук по-скоро въпросът е социално-психологически – хората просто трябва да го възприемат. Плащането е една от формите, към която ще се премине през следващото десетилетие“, каза още експертът.

Той допълни обаче, че схемата с платени пътища (не само магистрали) вече е внедрена в някои държави по света, като даде пример със САЩ и Австралия. А в Сингапур дори са още по-напред – там заплащането се изчислява по коефициент, който е по-висок по време на пиковите часове на движение.

0 от 500
  • #61
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Anon ( преди 2 години )
    Тая такса вече я има, вика му се акциз.
  • #60
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еврейски работи.
  • #59
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Пипи ( преди 2 години )
    И все някога човеците ще осъзнаят , че не са дойни крави и не са длъжни на никого......
  • #58
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Байчо ( преди 2 години )
    Това няма как да се случи следващите 50 години
  • #57
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Рой ( преди 2 години )
    Много хора си правят сметка без кръчмаря . Тая няма да стане.
  • #56
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Накрая и такса живот може. Живееш по-дълго плащаш. Хабиш въздух, вода и пространство. До кога света и държавата ще се управляват маркетингово, държавата срещу хората, юридическо лице срещу клиентите си. Накрая смисъла на живота е печалбата тук и сега, всички да умират, да живее коледния бонус. Тогава да отпаднат всички данъци и всеки ще плаща и ще му се плаща за свършена, използвана услуга.
  • #55
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Читател ( преди 2 години )
    А освен че "хората просто трябва да свикнат" не е ли редно първо да свикнем с безупречно точен обществен транспорт? Удобен и така че без три смени на превозни средства да изминаваме не повече от 5-10км в града???
  • #54
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Johnny Walker ( преди 2 години )
    Нищо ново под слънцето! Още когато хората са ходели с дървени чехли/налъми/ са плащали данък за това,че с тях са изхабявали уличните плочи!?!
  • #53
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Роби ( преди 2 години )
    Аз пък си мисля ,че вие ненаяли се политици е време да платите с главите си.
  • #52
    31 rate up comment 0 rate down comment
    Johnny ( преди 2 години )
    А чрез акцизите върху горивата не плащаме ли изминатите километри и сега?