IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Възрастните шофьори стават все повече и все по-опасни

Изследване показва, че тази тенденция ще се увеличи значително през следващите 20 години

По-възрастните шофьори са изправени пред по-висок риск от инциденти на пътя, установи изследване във Великобритания, в което се казва, че са необходими спешни мерки, защото населението ще продължи да остарява с все по-бързи темпове.


възрастни хора


В доклада на Фондацията за пътна безопасност (RSF) се посочва, че с течение на времето хората остаряват и способностите им зад волана намаляват. В началото това не е проблем, но броят на по-възрастните хора, водещи активен начин на живот, се увеличава. А това означава, че на пътя ще има все повече шофьори с намалено зрение и по-бавни рефлекси.

Авторите на изследването очакват, че броят на произшествията с фатален край с шофьори на възраст от 70 до 79 години ще се увеличи с 40% през следващите20 години. Затова от Фондацията призовават властите в страната да вземат мерки, като основните са по-сериозни проверки на здравето (най-вече на зрението) при възрастните водачи, когато те кандидатства за подновяване на шофьорската книжка.


възрастни хора


Друга предлагана мярка е още по-драстична – преконфигуриране на T-образните кръстовища, за да станат те по-безопасни. Отбелязва се, че кръстовищата с остри ъгли може да бъдат доста трудни за водачи с намалено периферно зрение или с ограничено движение на врата. Обмисля се още, наказанията за възрастните шофьора за инциденти по тяхна вина да бъдат различни от тези на останалите.

В други държави също застаряването на водачите се превръща в проблем, който съответните власти трябва да разрешат. В Южна Корея, например, е създаден специален симулатор, подпомаган от изкуствен интелект, който оценява поведението на възрастните хора при шофиране. Според статистиката на местната полиция, броя на възрастните хора с шофьорска книжка се е увеличил с 300% за последните 10 години – от 1 млн на 3 млн.

0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Иванчо от приказките ( преди 2 години )
    Опасни са младите дрогирано ***
  • #13
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Емил ( преди 2 години )
    Досега стар човек не ме е ударал. Но младите ме съсипа ха
  • #12
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Верно ( преди 2 години )
    Имам книжка от 1980г, имам милиони километри зад гърба си, но като последните 20 години не съм виждал по опасни ситуации, и то само млади хора и повечето с БМВ-таи то все на по 15 /20годишни,така, че не са ви виновни по-възрастните шофьори
  • #11
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Njkop ( преди 2 години )
    То 20сет годишните, с чипове по колите хич не са, от 30 години шофирам, през последните години става все по-опасно да се шофира и то благодарение на тези който са вземали книжки скоро.Много е важно какво имаш в главата
  • #10
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Пропов ( преди 2 години )
    Живея в Германия. Тук почти всеки пенсионер кара. И тези хора са опасни. Неадекватно и изключително нелогично поведение. Никаква ориентация в пространството - дистанция , габарити. Кара срещу теб и няма идея ще успеете ли да се разминете - ти да му мислиш. Изкачат от малките улички на магия и при това са толкова бавни , че става още по опасно. Но пък не можем да ги спрем . Поне да има някакво означение както е на учебните коли. Човек да си има едно наум.
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    Вярно е че остаряваме(книжката ми е от 1980г) но не сме глупави като младите шофьори,а щом искат да работим до 67 години ще ни търпите,ние как се съобразяваме с младоците -толерантност на пътя а не злоба,познавам един злобар който получи инсулт защото предния ден колата му заби като изпреварва колона.....
  • #8
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Иванов ( преди 2 години )
    Е по *** статия не бях чел, най опасните шофьори са тези на възраст между 18 и 26 години със стари, но мощни автомобили мислейки си, че са навсякъде с предимство. На 44 години съм с 25 годишен стаж зад волана, но по големи некадърници като сега не е имало!
  • #7
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Потърпевш ( преди 2 години )
    След опрелена възраст,шофьорите трябва да минат през проверовъчен изпит. Има възрастни адекватни, има и такива които са много опасни.
  • #6
    24 rate up comment 1 rate down comment
    Фастер ( преди 2 години )
    Индивидуално е!Имам чичо дето и след пенсия е тираджия номер 1 в Холандия !Кво като е пенсионер!При младежите скапаното шофиране също е индивидуално!Не може да се слагат всички под един знаменател!Подобни статистики са грешка!
  • #5
    24 rate up comment 1 rate down comment
    Миро ( преди 2 години )
    А все повече катастрофи правят млади шофьори