IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко често се сменя маслото, ако колата се кара малко?

Препоръките на производителя трябва да се следват, но има универсален срок

Съвременните моторни масло имат доста голям срок на годност, като той не зависи от това, къде са съхраняват – дали в туба в магазина или във варел. Средно той е около 5 години, което означава, че през този период лубрикантът може да бъде използван.


масло


Означава ли това обаче, че ако един автомобил се кара много рядко, маслото в него ще продължи да върши работа за по-дълъг период? Отговор на този въпрос дават експертите от изданието Carsweek, които припомнят какви са интервалите, на които маслото в колата трябва да бъде сменяно.

„Интервалът на смяна на маслото се посочват от самия производител. А това означава, че различните марки може да имат напълно различни препоръки. При едни модели, например, се посочва пробег от 7500 км, а при други – 15 000 км. При колите на Peugeot и Citroen препоръчваният срок е доста по-голям - 30 000 км“, посочват специалистите.


масло


Според тях, пробегът с едно масло не бива да превишава 20 000 км, а ако става дума за брой на месеци, то числото там е 12. Тази препоръка се основава на това, че смазката е в контакт с продуктите за горене и окисляване, а също така и с вода. И това се отразява негативно на нейните работни характеристики.

„Няма особено значение, колко често в годината се експлоатира автомобила. Маслото му трябва да се сменя поне веднъж за този срок. Ако това правило бъде пренебрегнато, рискувате ремонт на двигателя, а той не е никак евтин”, допълват специалистите.

0 от 500
  • #38
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Българина ( преди 1 година )
    До #36: приятел, в казармата маслото в машините не се помнеше откога не е сменяно. Гледаше се само нивото. АКО отговаря - палиш и газ! Може и на повече от 10г да е било.
  • #37
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Кьосев ( преди 2 години )
    Това го пише в упътване то на всеки автомобил.... И всякакви други решения на не лицензирани разбирачи са неадекватни и объркващи!)
  • #36
    17 rate up comment 2 rate down comment
    ЗАПОМНЕТЕ ( преди 2 години )
    Моторното масло трябва да се сменя не по-рядко от веднъж годишно,независимо какъв е пробегът за този период. Така е,защото и най-качественото масло с времето се окислява,замърсява(малко или повече) и смазващите му свойства се влошават.
  • #35
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Горски ( преди 2 години )
    Тука, в гората, сменяме маслото на 150 часа или 5000 км. Което се случи първо. И сипваме добавки. Както в маслото, така и в горивото. Не щем значи посред зима да превърти биелен лагер.
  • #34
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Неук ( преди 2 години )
    При средна скорост по компютър на колата 117 - 120 км/ч-разходът е 8/100.При средна скорост по компютър 100-104 км/ч-разходът е 7/100. В първия случай често съм около и над 160. Във втория почти постоянно 140. Нямам темпомат. Гумите ми са нови Йокохма. С размер и налягане според изискванията на автомобила. А вие с точнност до грам не можете. Прробвал съм с прецизни кантари да го правя. Но се оказа, че 50 литра нафта на ОМВ и същото количестов нафта на Ромпетрол да имат разлика от около 1,4кг.
  • #33
    0 rate up comment 12 rate down comment
    ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ ( преди 2 години )
    До 21.....неуккккк.....ХАХАХА.....Сега..., и ние караме коли на които изписва моментни разход, разход от точка до точка, разход на празен ход..... А сега кажи при каране на магистрала с малко над140 км и 100 кг багаж КОЛКО РАЗХОД ТИ ДАВА.... 7 или 8......ХАХАХА..... ХАХАХА...... Защото при мен мога точно до грам да ти го кажа...... А това 7, 8 ми изглежда като ще ВИДИМ, ЧАКАЙ МАЛКО, САМО СЕКУНДА, СЕГА ИДВАМ, ЩЕ ТИ ГИ ВЪРНА ДО УТРЕ, КОЛКО ЖЕНИ СЪМ МИНАЛ, КОЛКО МИ Е ГОЛЯМ....... ХАХАХА...... ХАХ ...
  • #32
    2 rate up comment 8 rate down comment
    ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ ( преди 2 години )
    До 21.....неуккккк.....ХАХАХА.....Сега..., и ние караме коли на които изписва моментни разход, разход от точка до точка, разход на празен ход..... А сега кажи при каране на магистрала с малко над140 км и 100 кг багаж КОЛКО РАЗХОД ТИ ДАВА.... 7 или 8......ХАХАХА..... ХАХАХА...... Защото при мен мога точно до грам да ти го кажа...... А това 7, 8 ми изглежда като ще ВИДИМ, ЧАКАЙ МАЛКО, САМО СЕКУНДА, СЕГА ИДВАМ, ЩЕ ТИ ГИ ВЪРНА ДО УТРЕ, КОЛКО ЖЕНИ СЪМ МИНАЛ, КОЛКО МИ Е ГОЛЯМ....... ХАХАХА...... ХАХ ...
  • #31
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 23,разлика има макар и минимална,а аз от личен опит,мога да кажа че особенно в Словения и от нея нататък разхода е в над литър разлика,а в Швейцария,промяната беше най осезаема,мотора стана тих,мощността се увеличи и разхода падна с над 1,5 литра.Като държа дза подчертая че навсякъде зареждах на ОМВ,в Италия на Еджип,а във Швейцария на ВР. Разликата между ОМВ Бг и ОМВ Сърбия има и е в до 400мл.,но в Словения е колосална.
  • #30
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 29 ( преди 2 години )
    Глупости. Няма такава голяма разлика. Евентуално в пропан- бутана може да има. В бенз и нафта - абсурд. И ние караме коли и тук и в Европа. Аз лично - от 1991 год.
  • #29
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 10,всичко това го отчита показателя за смяна на маслото на дисплея,защото когато ми покаже 1000км. до смяна и дните,на следващия ден или след няколко дена,показанията за дните остващи до смяната не отговарят на първоначалния срок изписан преди това независимо,че не е ползван автомобила,което показва,че това си е независимо от ползване и километри и ако например в началото е показвало 20 дни,след 5 дена стоене в гаража изписва вместо 15,11дена. Това само като пример.