IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите на VW ще получат нови "електронни мозъци"

Samsung представи чипове с 5G и нови мултимедийни функции

Samsung представи два нови чипа за "свързани" автомобили и мултимедийни системи от следващо поколение: Exynos Auto T5123 и Exynos Auto V7. И двата използват изчислителни ядра ARM и оперативна памет тип LPDDR4x с ниско енергийно потребление, като вече са пуснати в масово производство и са готови за внедряване в четириколесни машини.


Samsung чипове


Чипът Exynos Auto V7, например, ще захранва бордовите сървъри за приложения (ICAS) на Volkswagen, разработени от подразделението Vehicle Component Solutions на LG Electronics. Модулът Exynos Auto T5123 пък е телематичен блок за управление, с поддръжка на 5G мрежи в режим SA (автономен, без използване на елементи от комуникационни мрежи от предишно поколение) и NSA (неавтономен, използващ поддържащите елементи на 4G мрежи), осигуряващ изтегляне на данни със скорости до 5,1 гигабита в секунда.

Exynos Auto V7 има задачата да управлява бордовите информационно-развлекателни системи, включително тези, които ще се появят на предстоящите модели на Volkswagen. Чипът интегрира осем ARM Cortex-A76 изчислителни ядра и 11 графични ядра ARM Mali G76. Последните са разделени на две групи: три осигуряват работата на дигиталното инструментално табло и прожекционен дисплей с разширена реалност, осем - на централния екран и други подсистеми.


VW Landjet


В допълнение, Exynos Auto V7 е оборудван с невронна мрежа (помага за разпознаване на лица, говор и жестове) и четири HiFi аудио процесора. "Електронните мозъци" могат да управляват до четири дисплея и 12 камери. Системата за обработка на изображения може да скрие „счупени“ пиксели, да разшири динамичния диапазон, да премахне геометричните изкривявания и да намали шума.

Системата за управление на захранването на новите електронни компоненти е базирана на интегралната схема S2VPS01. Тя предпазва чипа от пренапрежения, къси съединения, претоварвания и прегряване.

Все още не е ясно кога и на кои модели на германския автомобилен производител ще се внедряват новите чипове на Samsung, но по всяка вероятност става въпрос за някои от по-новите актуални модели и следващото поколение електромобили, разработвани по проектите Artemis и Landjet.


 

0 от 500