IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Колата се заключи, а ключът е вътре! Какво да направя?

Няколко съвета за изход от неприятната ситуация

Една от най-неприятните ситуации по време на пътуване с автомобил е вратите да се заключат, а ключът да остане в салона. Това може да се случи по различни причини, но винаги става неочаквано и по правило в неподходящ момент. Понякога шофьорът случайно натиска бутона за централно заключване, докато вади четката за почистване на сняг. И едва, когато затвори врата зад себе си, разбира какво е направил.


заключен автомобил


„Виновници“ за подобна случка може да бъдат деца или домашни любимци, които са в салона. Освен това, някои охранителни системи заключват вратите след известно време, ако запалването не е включено. Въпреки това, не се паникьосвайте, тъй като има много отговори на въпроса „Какво да правя, ако колата се заключи с ключовете вътре?“

Потърсете аварийни служби

Ако навън е горещо, а в затворената кола има малки деца, не губете време - обадете се на спешни служби и потърсете незабавна помощ.

Използвайте резервен ключ

Всички коли би трябвало да имат такъв, но по различни причини при много от тях той липсва. Ако все пак разполагате с него, възползвайте се. Понякога е по-лесно да се приберете вкъщи за дубликат или да помолите някой ви го донесе отколкото да опитате други начини за отваряне на колата.

Влезте през багажника

За всеки случай проверете дали капакът (или вратата) на багажника е затворен. Ако не сте го затръшнали заедно с другите врати, след това, сгъвайки задната седалка отстрани на товарното отделение, ще бъде лесно да влезете в салона на автомобила и да го отворите отвътре.

Обадете се на ключар

Ако телефонът ви не е останал в автомобила заедно с ключовете и се страхувате да счупите или да развалите нещо, докато се опитвате да решите проблема сами, потърсете помощ. В интернет е пълно с обяви за ключари, които са готови бързо да пристигнат и да разрешат проблема ми. Това ще ви струва известна сума пари, но ще се разминете с по-сериозни неприятности.


заключен автомобил


Опитайте се за свалите прозореца

При автомобили, чиито прозорци се свалят с ръчка този механизъм отслабва с времето. Можете са се опитате да натиснете с длани и да дърпате надолу. Когато отворите прозореца, се пресегнете към дръжката на вратата и отворете ключалката.

Използвайте тел или летва

Ако стъклата на колата са електрически и има поне малък процеп на един от прозорците, можете да проврете тънка тел или летва, за да натиснете бутона за спускане на стъклото на вратата или бутона за отключване на ключалката. За да направите това, можете леко да притиснете горния ъгъл на вратата, като поставите метален или дървен клин, увит в парцал (за да не повредите боята на автомобила) в пролуката между нея и тялото.


заключен автомобил


Счупете прозореца

Когато ситуацията не позволява забавяне или не са налични други начини за отваряне на колата с ключовете вътре, остава последният варварски начин - отваряне през счупеното стъкло. Решението е бързо и ефективно, но води до ремонт на машината. Не забравяйте, че всички описани методи за влизане в затворена кола могат да се извършват само по отношение на вашия собствен автомобил. В противен случай това е престъпно деяние.

Тук обаче излиза друг въпрос - „Кой прозорец е най-евтин за счупване?“. Първо, не използвайте юмруци за тази цел, тъй като може да се нараните. Затова потърсете нещо подходящо, като камък или парче желязо са най-подходящи. И второ, подходете разумно към избора на прозорец, който ще счупите. Логичният избор е този с най-малки размери, но то не невинаги е най-евтино. Затова е най-добре да ударите от дясната предна страна, най-малкото защото след това ще трябва да придвижите кола до сервиза и в случай на лошо време през него ще влизат най-малко вода и мръсотия в салона.

Как да избегнем заключването на колата с ключове?

Ако ще излизате от колата за кратко, винаги оставяйте вратата леко открехната или по-добре отворете стъклото на една от вратите. Дори ако ключалките са заключени, можете лесно да прокарате ръката си през пролуката на прозореца, за да отворите машината.

Ако сте закупили употребявана кола само с един ключ, направете дубликат без забавяне. Това ще помогне за решаването на много проблеми в бъдеще, от заключването на колата до загубата на ключа. Поставете резервен ключ за кола в джоба си преди дълги пътувания.

0 от 500
 • #26
  3 rate up comment 0 rate down comment
  Горския/forester/ ( преди 6 дни )
  Скрийте "ДОБРЕ ОПАКОВАН" резервния ключ под купето така, че само вие да знаете къде е. По сигурен вариант няма. Успех.
 • #25
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Читател ( преди 1 седмица )
  По *** статия не бях чел!
 • #24
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Gergana Mitkova ( преди 1 седмица )
  Използвай резервният ключ
 • #23
  2 rate up comment 0 rate down comment
  22 ( преди 1 седмица )
  Добре,че бяхме сравнително близко до нас,та отидох с такси и взех резервния ключ. А беше лятото и жега.
 • #22
  2 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Имам две малки деца.Возя ги в колата ,спирам и оставям ключа на таблото,за да ги сваля.Докато отивам да изкарам по-голямото,отварям му вратата и виждам,че е отишло отпред пред таблото.Идва и излиза.Аз затварям задна дясна врата и отивам да изкарам другото дете през другата врата.Да ама не мога да я отворя.Оказа се,че докато аз съм слязъл голямото дете е натиснало бутона за централното заключване. А вътре остана тригодишното ми дете,което се паникьоса и разрева. Няма как да отиде и натисне бутона
 • #21
  3 rate up comment 0 rate down comment
  Иван ( преди 1 седмица )
  Два пъти съм хващал такси, един път влезнах през багажника и последния път когато се заключи в Приморско на Перла, със метална тръба счупех задно дясно стъкло. Като се прибрах на СтЗ за двайсет лева от АвтоБорса Диди купих стъкло, толкова и ми струваше ремонта !!!
 • #20
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Achtung ( преди 1 седмица )
  Замръзнала задна врата, влизам паля колата да загрява и излизам да си почистя предното стъкло, централното което явно не беше успяло да отключи задната, при затварянето на шофьорската заключи цялата колата :) След 1 час работа на празни обороти вече въоръжен с тел през уплътнението на предната врата умекнало от парното, номера мина. ;)
 • #19
  3 rate up comment 2 rate down comment
  Monteli ( преди 1 седмица )
  Здрава отверка - ключалка - завъртане и прозорците чак се отварят от кеф на колата... Мисли....
 • #18
  13 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Като чета коментарите, много са на моето мнение , само, че ...моя бе изтрит:"Малооумна статия, за малооумни хора, от малооумен автор!":)))
 • #17
  11 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  7-ми , ако си оствил мотора да работи ,колата няма как да се "самочаключи":)))