IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen и BMW се разбраха за име на нов модел

Баварците получиха правото върху използването на XM

Огромната решетка на радиатора, доминираща в предната част на новия супер SUV на BMW, чиято премиера ще се състои след няколко дни, не е единственото противоречиво нещо в него. Моделът, който е самостоятелна разработка на M-подразделението на баварците, ще се казва XM и това накара много хора да си спомнят едноименния седан на Citroiem от 90-те година на миналия век.


Citroen XM


Факт е, че трудно някой може да обърка огромен SUV със 700 к.с. с култов луксозен френски седан (на снимката), но все пак е необичайно един производител да дава на свои модел име, които принадлежи на друга компания. Обикновено в подобни случаи, колкото и да са малко, се стига до съд, като резултатът винаги е един и същ.

В случая обаче нещата са по-различни, като двата производителя са постигнали споразумение, което позволява на всеки от тях да използа имена, които се намират „близо до територията на другия“. Това разкрива източник от Citroen пред изданието CarScoops:

„Използването от BMW на името XM е резултат от конструктивен диалог между Citroën и BMW, така че то е добре обсъдено и обмислено. Всъщност, това е резултат от „джентълменско споразумение“, тъй като Citroën също въвежда нов модел – C5 X, което се приближава до BMW X5. В същото време BMW иска да свърже името X с тяхното Motorsport, носеща прочутата буква „М“. В случая Citroën си запазва правото да използва X в имена като CX, AX, ZX, Xantia, Xsara… и XM.” 


BMW XM


Това означава, че Citroen позволява на BMW да използва името, но също така запазва възможността да го използва на един от собствените си автомобили, въпреки че при новата стратегия на марката относно названията на нейните модели, това едва ли ще се случи.

Любопитното е, че в BMW са имали намерение да кръстят бъдещия си хибриден всъдеход MX5, за да може да се подчертае връзката с модели като M3, M4 и M5. Но ако Citroen не произвежда XM от 30 години, то друг производител – Mazda, има в гамата си MX-5, така че подобен избор определено не е никак удобен.

Снимки: Carscoops

0 от 500
  • #5
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Немците освен дизайнерка немощ вече имат и интелектуална. От 100 години въртят няколко букви (R,S,X,M,G,T,I) и вече им свършиха комбинациите. По-добре да се бяха договорили с Опел да използват името Calibra, че е по-спортно, всеки разумен би си купил BMW Calibra М50 X-Drive Competition и задължително с М-пакет. А Citroen печели много. Ще може да използва буква "X" в собствените си модели от преди 45г.
  • #4
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Петко ( преди 2 години )
    Толкова модели се нароиха, че не останаха свободни имена вече. Едно време марките имаха по 3-4 модела. Сега модели, моделчета, гами и подмоделчета да искаш. Разликата във външния вид, а под капака са пак 3те модела.
  • #3
    26 rate up comment 3 rate down comment
    Хенри Форд ( преди 2 години )
    Тва БМВ прилича на зеленото гуци от Angry Birds
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да им имам проблемите ,можеше да го кръстят С19
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Хахахаха ( преди 2 години )
    Citroiem?