IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Някой да е чувал за ЗАЗ-ка седан с предно?

Най-редкият прототип на марката, наречен "Перспектива", беше открит в Украйна

Автомобилът е разработен преди почти 45 години и има много рядък тип каросерия - седан с две врати и конструкция със задвижване на предните колела. За края на 70-те години на миналия век, когато е проектирана тази кола, тя наистина е била обещаващ модел.


ЗАЗ Перспектива


Що се касае до дизайна, то ъгловата и клиновидна форма на каросерията малко наподобява на първото поколение Volkswagen Polo и на някои други бестселъри от онези години. Но за завода, „Перспектива“ се явява нещо фундаментално ново, тъй като от 1960 г. до 1987 г. предприятието произвежда изключително превозни средства със задно предаване.

Общо са построени три прототипа на "Перспектива" и е много вероятно само този, който ви показваме на снимките, да е оцелял до наши дни. Според руските медии, колата е оцеляла благодарение на невероятния късмет (не е била нарязана на скрап) и на факта, че е изкупена навреме от тест шофьора на Запорожкия автомобилен завод Иван Кошкин.


ЗАЗ Перспектива

ЗАЗ Перспектива

В продължение на 40 години той поддържа колата внимателно, като само от време на време прави кратки пътувания с нея. През 2020 г. ентусиасти купуват колата от собственика.

От тях става известно, че в завода автомобилът е оборудван с чуждестранен двигател и трансмисия (марката не е назована), а оригиналните агрегати на "Перспектива" са запазени и до днес. Взето е решение колата да бъде напълно възстановена

0 от 500